IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискален съвет ще следи бюджетната политика

Съветът ще бъде и механизъм за повишаване информираността на обществото за управлението на държавните финанси

15:54 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Фискален съвет ще следи бюджетната политика

Правителството одобри проект на закон за Фискален съвет в изпълнение на европейското изискване за създаване на независим орган за фискално наблюдение, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Създаването на Фискален съвет е ангажимент на страната, свързан с европейското законодателство в областта на бюджетното управление. В своя препоръка Съветът на ЕС поиска създаването на „независим орган, който да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети“.

Директивата предвижда наличието на ефективно и навременно наблюдение на националните фискални правила на държавите-членки, извършвано от независими институции.

Целта на Фискалния съвет е да осъществява наблюдение и анализ на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви публични финанси. Съветът ще бъде и механизъм за повишаване информираността на обществото относно фискалното управление на страната.

От своя страна Договорът за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз също постановява, че спазването на залегналите в него фискални правила трябва да бъде съблюдавано от независими национални институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още