IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръчва засилен контрол на Народното събрание върху главния прокурор

Препоръчва се специална комисия с редовни заседания с участието на ръководството на прокуратурата

20:05 | 20.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) препоръчва да се доразвие отчетността на главния прокурор пред Народното събрание чрез редовни заседания на комисия в Народното събрание с участието на ръководството на прокуратурата. Това се посочва в независимия технически анализ на комисията за структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, разпространен от Министерството на правосъдието.

Текстът съдържа редица препоръки не само за работата на прокуратурата, но и за съда, ВСС и Инспектората, както и за Министерството на правосъдието, посочва БТА.

"Екипът от прокурори смята, че констатираните неприемливи забавяния при приключването на делата не се дължат само на недостатъци в работата на прокуратурата, но и на останалите участници в наказателното производство, включително и съдилищата. Препоръчва се да се доразвие отчетността на Главния прокурор пред Народното събрание чрез редовни заседания на комисия в НС с участието на ръководството на прокуратурата. Контролът от страна на парламента обаче не може да включва конкретни дела", се констатира в доклада. 

"Смятаме, че заедно с по-големите отговорности на административните ръководители при управлението на работата по делата, принципът на случаен подбор при разпределението на делата трябва да бъде променен, за да се гарантира, че работата по делата се извършва от и под надзора на лица с подходящите опит и компетентност, както и че натоварването е разпределено по подходящ начин между служителите", пише в доклада.

Отделено е внимание и на заплатите на прокурорите, които работят по дела срещу корупция или организирана престъпност. Сред препоръките е и реформа в Инспектората на ВСС - той да бъде отделен и напълно независим от структурата на ВСС. 

Прокурорите, изготвили анализа, препоръчват още да се премахне възможността за прекратяване на наказателно производство от съда по искане на обвиняемия след изтичане на определен срок.

Според експертите трябва да бъде намален ненужният формализъм, който се изисква при изготвянето на обвинителни актове - те да бъдат по-опростени, като във възможно най-кратка форма се излагат обстоятелствата, свързани с престъпленията. 

Европейските прокурори подкрепят и идеята за изготвянето на съдебна карта, която да осигури по-бързо и по-качествено правосъдие.

Докладът е изготвен от петима независими международни експерти - прокурори от Великобритания, Испания, Германия и Холандия. Независимите експерти са работили интензивно от юни т.г. досега. Те са имали 7 продължителни посещения в България, по време на които са интервюирали над 200 души - прокурори, следователи, полицейски служители, съдии, адвокати, разследващи журналисти, експерти и представители на неправителствени организации. Прокурорите са се запознали и с няколко хиляди страници документи. 

Препоръките и докладът ще бъдат подложени на внимателен анализ от Министерството на правосъдието, се посочва в съобщението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Ами практиката показа (особено пък в малка страна като България), че много лесно редица управленски постове се заемат от алчни и корумпирани масони, за които е идеално да не са зависими от никого. Виж масона Цацаров как показа комбина с Пеевски по въпроса за фалирането на КТБ?Независимост ще има, когато има пълна прозрачност кой за кого и за какво работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още