IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дискриминирани ли са непушачите и заслужават ли повече отпуск?

Подобно договаряне между работодатели и работници не е нужно да намери своето място в Кодекса на труда, смятат от БСК

10:55 | 24.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Досега в България и Европа рестрикциите относно тютюнопушенето са били много. Сега искаме да дадем възможност на работодателите да наградят своите служители, които не пушат, с до 2 дни отпуск. Не става дума за регламентираните почивки. Ако имаш възможност в обедната си почивка можеш да изпушиш и две кутии, обясни Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти” по Нова телевизия.

Работодателят да може да договори до два дни допълнителен платен годишен отпуск с работник или служител непушач, или който не пуши в работно време извън регламетираните почивки, предложиха депутати от ВМРО с промени в Кодекса на труда.

Според тях в момента непушачите са дискриминирани заради нерегламентираните почивки за пушене.

Според Сиди по този начин пушачите реално ощетяват непушачите в един екип.

„Преди време и аз имах идея да санкционирам пушачите, но сега имам два проблема с това предложение. Принципно то звучи добре. Първият проблем е, че предложението идва от една политическа група хора, а аз като работодател ще трябва да плащам за това тяхно решение. Друг проблем е, че трудно можем да дефинираме пушачите в една компания. Негативите според мен ще бъдат повече”, коментира бизнесменът Ивайло Пенчев.

„Това е опция. И сега някои работодатели имат такива практики, като това дори е разписано в трудовия кодекс. Ние не искаме да накажем пушачите по никакъв начин, просто даваме опция за бонус на непушачите”, допълва Сиди.

„Тези пари за непушачите ще трябва да дойдат от пушачите, което ще създаде лоши настроения между колеги”, коментира Пенчев.

Според Сиди предложението е прекрасно и единствено дава възможност на работодателите, ако преценят да наградят с този бонус техните служители.

„Това са 2 дена допълнително, които в крайна сметка са справедливо решение, с оглед на това, че човек, който има вредния навик да пуши, отделя част от времето, което е определено за работа, за да упражнява този свой порок“, коментира по БНТ Красимир Богданов, депутат от групата на "Обединени патриоти".

„Смятаме, че подобно договаряне между работодателите и работниците не е нужно да намери своето място в Кодекса на труда, тъй като един закон, още повече един кодекс, не може да обхване всички хипотези, които ни предлага животът. На фирмено равнище - като вътрешни правила, могат да бъдат договорени подобни допълнителни отпуски“, каза Жасмина Саръиванова, директор на "Защита на работодателските интереси" към Българската стопанска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още