IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител отново поеха нагоре

Увеличение на цените е регистрирано в преработващата и добивната промишленост

13:06 | 30.06.15 г.
Цените на производител отново поеха нагоре

През май индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността* е с 0,3% над равнището от предходния месец, отчитат от Националния статистически институт (НСИ). По този начин индексът отново бележи повишение след отчетения спад през април, прекъснал тенденцията на ръст на производствените цени от началото на годината.

Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0,8%, и в добивната промишленост - с 0,3%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0,6%.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на облекло - с 1,6%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,9%, и при производството на основни метали - с 0,8%, а намаление е отчетено при производството на химични продукти - с 1,4%, и при производството на тютюневи изделия - с 0,4%.

На годишна база индексът на производствените цени през май спада с 0,4%. Намаление на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 2,7%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 5,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,0%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо май 2014 г. е отчетено при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,1%, производството на хранителни продукти - с 0,9%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0,2%. Нарастване на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 5,7%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 3,2%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още