IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българска делегация отива в Москва да обсъжда "Южен поток"

Божидар Лукарски ще разговаря с Александър Новак на 19 декември, съобщават руските медии

10:02 | 17.12.14 г. 15
Българска делегация отива в Москва да обсъжда "Южен поток"

Българска делегация ще посети Москва на 19 декември, за да обсъди възможности за продължаване на „Южен поток“, съобщава РИА Новости. Според изданието разговорите ще бъдат водени между министъра на енергетиката на Руската Федерация Александър Новак и българския икономически министър Божидар Лукарски.

„България никога не е имала намерение да изостави проекта „Южен поток“, ние винаги сме искали той да бъде реализиран. Искаме да чуем официалната позиция на министъра на енергетиката на Русия за проекта“, е коментирал Лукарски пред журналисти по време на форума на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който се проведе в Белград.

Председателят на комисията по външните работи към руската Дума Алексей Пушков изрази своята изненада от желанието на България да коментира проекта. "България има желание да преговаря с нас за "Южен поток" на базата на директивите на ЕС. Но тези директиви погубиха проекта. На какво разчита София?", написа той в своя профил в Twitter.

 

Припомняме, че в началото на декември руският президент Владимир Путин заяви от Анкара, че слага край на проекта „Южен поток“. Русия планира да доставя газ за Европа през територията на Турция, стана ясно още от думите на държавния глава.

На този етап отказът на руската страна от „Южен поток“ не е официално заявен пред българските власти, но вече активира търсенето на нови алтернативи за газови доставки. Страната ни изпрати писмо до Европейската комисия с предложение да бъде изграден газов хъб край Варна, откъдето да бъде разпределян руският газ за Европа.

На ниво ЕС пък се обсъжда идеята за изграждането на „Вертикален газов коридор“, който да свърже газопреносните мрежи на Гърция, България и Румъния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Изобщо няма да ги посрещат! Отказали са им посещението.Ние преди месец ги пратихме да се разбират с ЕС и те сега казват, че с нас няма какво да преговарят. Като се разберат с ЕС, щели да ни кажат. хахаха!С нас можело и по телефона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
StefanL
преди 9 години
Какво стана нали беше много вреден Южен поток нали само щяхме да губим от него? Защо се разбяга правителството на Мутра 2 да спасява проекта нали Русия неспаваше еврогеиското законодателство ? " Като се обърни каруцата пътища много" Нали Бойко мутрата щеше газ от България да изнася и да продава на европа ? Аиде сега отивайте да цуняте на Володя дупето белким се съгласи да ви вкара отзад една тръба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Голям смях ще е това посещение. Дали ще ги посрещнат с военни почести като в Германия? Честно казано аз бях немалко учуден да слушам Бойко как говори за разликите между южен и северен поток на един метър от рамото на Меркел. И честно казано очаквах още на другия ден да се е отрекъл от думите си по свой стар обичай. Вместо това ще пращаме делегация и в Москва?! Много, много забавно. Как ли ще реагира европейската преса на това? Да не би пак да поемаме курс към поредната смяна на големия брат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
*** ти насочваш вниманието ли какво да четем ? Много си смешен ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И още не е гръмнала бомбата "АЕЦ Козлодуй"! Когато се разбере, че оставаме и без 5 и 6 блок, този път Боце ще трябва да се крие в американска военна болница в Рамщайн или в най-добрия случай - СРЕЩУ правителствена болница! Хахаха!Честито на всички бегемени, червени и всякакви други обикновени ***! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
draifuss
преди 9 години
До края на седмицата президентът на САЩ Барак Обама ще подпише нов закон за нови санкции срещу Русия и военна помощ за Украйна, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от БТА.Той каза, че законът позволява на президента на САЩ да определя самостоятелно стратегията по отношение на Русия и Украйна и да решава дали да налага нови санкции, или не.В събота конгресът прие закон за подкрепа на Украйна, който предвижда увеличаване на натиска върху руския президент Владимир Путин чрез въвеждане на санкции срещу оръжейни компании и инвеститори във високотехнологични петролни проекти. Документът предвижда също правителството в Киев да бъде подкрепено с военна помощ.Обама неколкократно заяви, че е "контрапродуктивно" да се налагат допълнителни санкции от страна на САЩ, без те да бъдат координирани с Европейския съюз, припомня Франс прес.Държавният секретар Джон Кери заяви в Лондон, че Русия е предприела някои конструктивни хстъпки към евентуално намаляване на напрежението в Украйна и че САЩ и Европа са склонни да облекчат наложените на Москва санкции, ако Путин предприеме още мерки в тази посока, пише Ройтерс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
draifuss
преди 9 години
Защото няма писмено нищо и бързат да произведат тръбите за които са си взели вече парите.Да не се налага да връщат долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
И къде се скри онова мишле - президентченцето, което да разясни ползите от случилото се и да пренасочи Лукарски към маршрути, които то самото наобикаля често на ползу роду - Полша, Украйна, САЩ - от там Лукарски ще получи всички необходими отговори! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Я тука дежурните ***-лизатори да ***-лизират какъв зор, очевидно старателно крит от публиката, ще накара именно Божият^дар Лукарски да сложи дебелите наколенки и да отиде именно в бърлогата на смъртния враг да шмърка за проект, срещу който партийката му думка тъпани и мята голи цици една година по жълтите павета! И защо никой от партийната менажерия Реформаторски блок не празнува спирането на проекта? Нали тази клика влезе в парламента с каузата да ликвидира реското енергийно присъствие в България?И защо Борисо изплака:"Трудно ми е да обясня на българския народ защо газта, ако минава през Турция и Гърция, е добра, а ако мине през Черно море за България - не е добра. Защо ако "Северен поток" е добър, "Южен поток" не е добър. Ние сме в преса, която се надявам да разрешим още в четвъртък-петък. България продължава да плаща и бива съдена и за проекта "Бургас-Александруполис", и за АЕЦ "Белене", и за удължаването на живота на блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй", а сега и за "Южен поток", каза още Борисов."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
А защо руснаците продължават да експедират тръби за ЮП, които българската държава не може да върне а трябва да продължи да плаща?На пристанище Варна има голямо количество от тях и още се произвеждали. Руски официални лица казват, че нямат намерение да спрат да произвеждат оборудването за ЮП и интересно защо продължават да го товарят за експедиция не към Турция а към Варна??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още