IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 48-мо място в световна класация за най-благоденстващите страни

Най-благоденстващата страна в света е Норвегия, показаха данните на базирания в Лондон Legatum Institute

17:22 | 03.11.14 г. 7
България е на 48-мо място в световна класация за най-благоденстващите страни

България заема 48-мо място в световния индекс на най-благоденстващите страни, според статистиката на базирания в Лондон мозъчен тръст Legatum Institute. Организацията анализира показатели за 142 държави, става ясно от данните, публикувани на сайта й.

Според тях най-благоденстващата държава в света е Норвегия, следвана от Швейцария и Нова Зеландия. В челната десетка са и останалите Скандинавски страни – Дания (4 място), Швеция (6 място) и Финландия (8 място), както и Австрия (7 място) и Холандия (9 място).

Оценката се базира на представянето на държавите по осем показателя – икономическо развитие, лична свобода, възможности за развитие на предприемачеството, системите на здравеопазването и образованието, както и държавно управление, социален капитал и сигурност.

Най-висока оценка България има по отношение на сигурността – 33-то място и възможност за развитие на предприемачеството, по който показател сме на 42-ро място. Най-сериозно изоставаме по отношение на социалния капитал (87 място), икономическото развитие (82 място) и по отношение на личната свобода (72 място).

Този път България не е на последното място сред останалите страни от ЕС и в анализите на Legatum Institute успяваме да изпреварим Хърватия, която заема 50-то място в класацията, както и Гърция (59 място) и Румъния (60 място).

Гърция изостава сериозно по същите показатели както и България – социален капитал (129 място), лична свобода (121 място) и икономическо развитие (103 място). Организацията дава по-задна позиция на Румъния също на базата на анализите за социалния капитал (103 място) и на икономическото развитие (88 място), 

Последните места в класацията за благосъстояние на Legatum Institute се заемат от Демократична република Конго, Чад и Централна Африканска република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Chuden Chudenov
преди 8 години
Информацията е невярна ако влезете в страницата на Legatum Institute.Ще видите други данни - 51 място вместо 48 и 96 по лична свобода . Не очаквах такова непрофесионално отношение от INVESTOR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
moni_5
преди 9 години
Alo redaktorite zashto ne publikuvahte celia spisak, a mi davate samo patvite 10 i poslednite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
biserz
преди 9 години
Този т.нар. тръст е безмозъчен...Толкова е абсурдно, че не си заслужава да го коментирам. Сложете го под секция Харолд Пинтър или Бекет, че да се сетят за какво става думата. Вие въобще виждате ли какво се случва с бизнеса, с реалния, този, който не разчита на държавните поръчки и прането на пари???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 9
mnz
преди 9 години
Добре е, че изпреварихме страни като Гърция и Хърватия, Ние благоденстваме много повече от тях, и това се дължи на доброто управление което имаме. Дянков ни докара един стабилитет, на който всички останали има още много време да ни завиждат. Дано скоро ГЕРБ да състави правителство, за да може да продължи да работи за благоденствието на народа.Честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 12
supertrader
преди 9 години
Българина така благоденства че се чудя точно в кой момент ще му падне пердето и ще се вдигне да трепе всичко що шава тук защото е хрантутник на държавата.Тук само хрантутниците благоденстват - бюджетниците. При тази дефлация какъв бизнес и условия за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 8
supertrader
преди 9 години
Това са глупости, България по благоденстваща от страни в които българите емигрират за да работят най ниско платената и мизерна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 19
MZ/X
преди 9 години
Ако направим сравнение въз основа броя на населението България би била в челните 20%, но повод за оплаквания на българите винаги има! Най-голямата обида за един българин е, да почнеш да го убеждаваш, че не той е най-зле на света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още