IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз предлага цената на газа да падне с 1,63% от началото на 2016 г.

Газовата компания очаква по-ниски доставни цени за първото тримесечие на следващата година

17:43 | 10.11.15 г. 2
Булгаргаз предлага цената на газа да падне с 1,63% от началото на 2016 г.

Намаление с 1,63% (6,75 лева) предлага "Булгаргаз" за цената на природния газ през първото тримесечие на 2016 година. Така цената на суровината ще бъде 408,45 лева за 1000 куб. метра (без ДДС и акцизи), съобщиха от държавното дружество.

Мотив за исканото намаление са очакваните по-ниски доставни цени на природния газ от началото на следващата година.

Съобщението за прогнозната цена на природния газ се публикува съгласно изискванията на българското законодателство. Законът за енергетиката постановява на газовата компания месец преди да внесе официалното си предложение пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), публично да представи прогнозата си пред медиите.

Окончателната цена на природния газ обаче ще бъде определена от енергийния регулатор, след като се запознае с официалния доклад на "Булгаргаз" с основанията за поисканата промяна в цената. Предложението ще бъде внесено на 10 декември.

През последните месеци цената на петрола на световните пазари достигна най-ниските си нива от години. Именно това е в основата на по-ниската цена и на природния газ. В същото време обаче стойността на долара остава висока спрямо основните валути, което не позволява по-значимо намаление на цената на природния газ у нас.

По изчисленията на председателя на КЕВР Иван Иванов от началото на годината досега суровината е поевтиняла с повече от 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още