IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ДДС за книгите ще бъде намален от 1 юли

Понижението на косвения налог увеличава рентабилността на съответното производство, добави финансовият министър

11:07 | 24.05.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

ДДС за книгите ще бъде намален от 1 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Велинград, където посети местни училища. По думите му намалението на ставката за книгите ще бъде понижена от 20 на 9% с промени в законопроекта за ДДС, които се очаква да бъдат прието на второ четене.

"Намаляването на ДДС върху книгите ще ги направи по-атрактивни за читателите. По принцип намаляването на този данък увеличава рентабилността на съответното производство. Така че в конкретния случай това е един от двата варианта - или да намалят цените на книгите и да ги направят по-достъпни, или да направят производството или издателството по-рентабилни", допълни го финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНТ. 

Трябва да отбележим, че това е едно от първите публични изказвания на Горанов по темата. Вече многократно писахме, че той не е привърженик на диференцираните ставки, а преди дни от финансовото министерство изпратиха позиция до Народното събрание, в която посочиха, че намалението на ДДС на 9% за ресторантьорските и кетъринг услугите ще доведе до 150 млн. лв. за година по-малко приходи в хазната. Предложението за книгите се очаква да струва около 13 млн. лв. годишно. 

Междувременно в профила си във фейсбук премиерът написа, че водещ приоритет за управляващите остава образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. „Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник“, написа Борисов. 

Припомняме, че временна ставка от 9% за  ресторантьорските и кетъринг услугите, както и за книгите и доставка на книги приеха депутатите минлата седмица на първо четене. От днешните думи на премиера не стана ясно дали намалението на косвения налог за книгите ще бъде временно, както е написано в законопроекта, или ще е за постоянно.

Намалението на ставката по ДДС в средата на годината доведе до ожесточени дебати в пленарната зала. На заседанието не присъства нито един представител от Министерство на финансите, а председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова не взе думата нито веднъж, въпреки че бе в залата. Тя също не е съгласна с намалението на ставките, но към момента отказва да коментира темата пред медиите. Във внесения от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ законопроект нейното име и подпис липсват.

Преди време пък Горанов обяви, че докато той е финансов министър, промяна на ставките няма да има. Това даде повод за спекулации от страна на опозицията, че той ще подаде оставка

В деловодството на парламента има 6 законопроекта за промяна на ставката по ДДС. Подкрепа в пленарната зала получи само предложението на ГЕРБ, в което се посочва, че косвения налог за ресторантьорските и кетъринг услугите ще бъде намален на 9% за ограничен период от време – до 31 декември 2021 г. Все още обаче е неясно третирането на ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на вода, кафе, безалкохолни напитки, други услуги, свързани с кетъринг и т.н.  Законопроектът включва и по-ниска ставка за разпространение и продажба на художествена, научна и учебна литература, отново с временно приложение. Доставката на книги също ще се облага с по-ниска ставка, но и тук формулировката не е прецизна и има множество неясни моменти.

Важно е да отбележим, че според Закона за публичните финанси промяната на ставката няма да доведе до актуализация на бюджета, защото предложението не е внесено официално от правителството (макар че решението взе премиерът Бойко Борисов). Законопроектът, както вече написахме, е на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.
Пак според същия закон промени на данъците и на задължителните осигурителни вноски във всичките им елементи не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от влизането в сила на закона за държавния бюджет и/или законите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за съответната година или от тяхното изменение и допълнение. Казано иначе, не може да се въвеждат нови ставки в средата на годината, а ако това все пак се случи от 1 юли, както предвижда законопроекта, то ЕК задължително трябва да бъде уведомена.

Предстоят тежки дебат по приемането на текстовете на спорния законопроект на второ четене. Вероятно тогава ще бъдат направени множество предложения за диференцирани ставки за всички онези стоки и услуги, която бяха внесени като отделни законопроекти и бяха отхвърлени още на първо четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Пианото е в друга "кощница".....:):):).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 3 години
Ами на пианото кога ще...че все не ми стигат дребните???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Ако беше предизборно, щеше да намали ракията. А по-ниско ДДС на книгите няма да ощети много бюджета, щото хората толкова и четат. По-скоро макар и сам да не се интересува много от култура, да го притеснява, че тя запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Стария лаф на мypзилажа, отричай и каквото казват за теб, го обръщай веднага огледално и го казвай ти.Жалко ай кю, водещо до смешни заучени фразички, но какво да очакваш от индивид с умствена недостатъчност, блянуващ по СССР и соца?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
намаляването на ддс за книги е предизборен ход на Бащицата . безсмислено занимание , художествената литература струва около 15-25лв за книжка , някой по-стойностен анализ е около 30-40лв . 9% ддс е намаление около 1,5 - 2,0лв за брой или 3-4лв за по засукано четиво . който си ги е купувал досега пак ще си ги купува , който не е , пак няма да ги купува ... :))) ... народопсихология на материала населяващ територията ... единствено в някакъв бъдещ дебат в близкото бъдеще , ако в парламента влезнат по-смислени и грамотни хора , може да има по тема за задължителните и одобрени от министрството учебници от 1 до 12 клас и то за изцяло премахване на ДДС-то ... ама как ще го администрират , сложна работа ... толкова много неща има по веригата на доставка от написването на учебника до пристигането в ученическата чанта ... :))) ... по-лесно е да представи родител , със завършил учебната година ученик пред властите и държавата удостоверение , и да му се възстанови от платен данък общ доход примерно 10 или 20лв или 30лв ... дори може и служебно да се прави . по-елегантно и смислено отколкото да се правят едни регистри и вторични отчетности за различно ддс ... имаш ученик завършил определен клас и си плащал данък общ доход , те ти 30лв да си харчиш ... ако нямаш изпълнено някое от горните условия ... тцъ ... :)))но за целта трябва икономисти и юристи в парламента ... :))) тъй , като дойдат избори мислете и гласувайте , а не ходете за гъби ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
и за тебе ше има , стига да попрочетеш нещо повече от опорките , дето ти спускат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нещо за пенсионирани старшини ще има ли, примерно с ай кю 19?За един познат питам...Или то и 50 стотинки да станат книгите, пак толкова и ще четат... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Борисов: ДДС за книгите ще бъде намален от 1 юли ."Айде , дано при по-евтините книги , народът да попрочете некоя и друга книжка , освен Винету ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Колко благородно, да намалим ДДС за книгите, за да може хората да четат повече. Още по-благородното ще е да се национализира сектора и всички да можем да четем безплатно стенографските протоколи на всеки конгрес на БКП или ГЕРБ да я наречем за да звучи по-модерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още