IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Никога не е имало лобизъм при сделката за F-16

По думите на премиера е имало яростна и подла съпротива за сделката

12:17 | 07.10.19 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

Ние сме една от държавите, които най-добре се възползвахме от плана „Юнкер“ и за България заработи много добре. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата с членове на Американската търговска камара в България, посветена на двустранните отношенията, предава БТА.

По думите на Борисов е имало яростна и подла съпротива за сделката за F-16, защото правителството е било обвинено в лобизъм.

"Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", каза Бойко Борисов. И подчерта, че никога по време на преговорите и разговорите, по никакъв начин, не се е намеквало за лобизъм. Освен това всички съседни държави са въоръжени с F-16. "Беше подло, но с финансовия министър, както и с министъра на отбраната, го направихме необратимо", посочи Борисов. 

Борисов благодари на американската страна за инвестициите, които се правят в България, и изтъкна, че износът за САЩ е по-голям от вноса, което означава, че българската икономика се развива. Премиерът отбеляза, че са се взели много важни геостратегически решения, които са от полза за развитието на отношенията.

Припомняме, че на 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът наложи вето върху сделката за изтребителите. Но парламентът го отхвърли.

"Нашите самолети са скъпи, но това е една отлична инвестиция, защото изтребителите ни ще се върнат под формата на инвестиция в сигурността в България", заяви Ранди Хауърд, директор за бизнес развитие на Lockheed Martin по време на среща на членове на Американската търговска камара в България с правителството.

Той напомни че това е основната летателна машина на въоръжение в НАТО и благодари на премиера Бойко Борисов за, по думите му, смелото му лидерство. Знам, че решението не дойде лесно, допълни той. Заедно с училището в Горна Оряховица ще бъде разработена специална програма за обучение на пилоти и на персонала, който поддържа самолетите, напомни Ранди Хауърд и допълни, че ще има и подкрепа при необходимост от ремонт или друго техническо съдействие.

Когато доставим изтребителите и последното поколение радари, отбраната на страната ще бъде от последното поколение и ще отговаря на най-новите технически изисквания, допълни той.

Временно управляващият посолството на САЩ Джъстин Фридман благодари на премиера Бойко Борисов за геостратегическото, по думите му, решение за покупка на американските самолети F-16. По думите му тази сделка ще помогне на страна ни по-добре да защитава своето небе, а и морските територии, ще бъдат създадени работни места.

България работи активно и по въпроса за енергийната си независимост и диверсификация, каза още Борисов. С Америка се работи и по много други проекти. В много сфери се направиха много неща, посочи той.

Според Борисов Северна Македония трябва да стане член на Европейския съюз и НАТО, "но не трябва да се заиграва с историята, защото тя е ясна". Той е на мнение, че и Албания трябва да стане член на НАТО, защото "всяка една държава, изоставена държава от голямото европейско семейство, е пагубно и веднага става средище на корупция и терор".

АЕЦ “Белене” може да се превърне в много добър проект, каза още премиерът Борисов на годишната среща на бизнеса с правителството. “Тази догма - руска централа, руски реактори, тя не съществува към този момент. Българската държава, българският данъкоплатец е заплатил пълната стойност на тези два реактора и те са тук, 100% наши", посочи премиерът, цитиран от БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 3
serafima
преди 4 години
Най-големият враг на България днес е партия ГЕРБ.ГЕРБерската пропаганда е толкова успешна, че в момента в който някой каже истината в очите, веднага е обявен за русофил, комунист и така нататък. Толкова заблуден народ сме, че не искаме да повярваме.В държавата на демократическият бандитизъм само престъпниците имат право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Бидоне, да ни си празен откъм оил? Много фира даваш. Дано ти плащат поне добре за това, че НИЩО не разбираш от СЪСИПВАНЕТО на държавата България и възхваляваш Падишаха ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Човек трябва да има поне малко срам и очи, дори когато лъже безобразно и да се казва Бойко Методиев Борисов, партиен член от 1977 г., разтривач на ушите на Тодор Живков, пазител на колите на мутрите на СИК и т.н. Фашизмът се върна отново в България под ръководството на диктатора бойко борисов - тотална цензура. Главният главанак "НИЕ СИ ГО ИЗБРАХМЕ"... И продължаваме. После и мавзолей ше построим на банкянския главанак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
На вас козируването никога не ви е пречило. Пречи ви само когато не е пред правилния човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 3
Toranaga
преди 4 години
"Няма лобизъм! 100% Има козируване"Абсолютно съгласен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Вярно, самолети не ни трябват. Турските могат да патрулират и над нашата територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Виж сега, принципно си прав но ние не смятаме да се защитаваме. Ние смятаме да се поразходим до Москва, до Истанбул. Нека те се защитават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
"АЕЦ Белене може да се превърне в много добър проект, каза още премиерът Борисов на годишната среща на бизнеса с правителството. Тази догма руска централа, руски реактори, тя не съществува към този момент. Българската държава, българският данъкоплатец е заплатил пълната стойност на тези два реактора и те са тук, 100% наши."A като сте се набутали с пари, защо не работят?.етибофосур идараЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 4
petyob
преди 4 години
Абе ще видим дали са най-доброто когато ги получимм след няколко години, сега само се дали милиардите ... За мен са си пари хвърлени на ватъра. Стига с това въоражаване!!!! Ако искахме за защити - много по-ефективно и евтино е противовъздъшната,наземна отбрана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 20
Бидонойл
преди 4 години
Ако преди не бях сигурен в сделката за F16, то сега съм 100% за. Мурзилите успяха да ме убедят напълно. Такава кампания по форуми и социални медии досега не бях виждал. Явно самолетите много бъркат в здравето на някой, щом дори пусна в употреба и тайното си оръжие - президента. А което е лошо за него, то е добре за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още