IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова очаква до 4% ръст на туристите през летния сезон

Спадът на руски и украински туристи ще бъде компенсиран, заяви министърът на туризма

11:33 | 26.02.15 г. 2
Ангелкова очаква до 4% ръст на туристите през летния сезон

Прогнозите на Министерството на туризма за летния сезон показват ръст на туристите между 3 и 4%, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

Тя потвърди, че министерството очаква спад по отношение на руските и украинските туристи, но компенсиране от пазари като Литва, Латвия и Беларус, където се очаква ръст от 40 на сто.

Очаква се ръст от 5% от Германия, 10% от Гърция и 10% от Сърбия. Очаква се повишение и от Турция, Полша, Чехия, отбеляза Ангелкова. Облекченията за визовите процедури за Украйна и Русия вече са в действие, така че с тези малки стъпки ще успеем да запазим броя на туристите от Русия и Украйна от последната година , а „спадът няма да бъде толкова голям“.

Очакванията на министерството са да се запазят същите нива на туристите от Великобритания, каза още Ангелкова. Британският пазар за нас е основен генериращ пазар, там ще имаме и туристическо аташе, така че от там очакваме лек ръст с около 2%, каза министърът.

Ангелкова отново повтори, че МТ е категорично за втори лифт на Банско и допълни, че в момента фокусът е за там заради световното първенство по ски за жени, но усилията трябва да бъдат насочени като цяло за развитие на ски инфраструктурата по всички зимни курорти.

.„Когато говорим за развитие на планинския и ски туризма, това не означава само Банско, Пампорово и Боровец. Означава всички възможности за развитие на малките ни курорти в Стара планина. Има огромни възможности“, поясни министър Ангелкова.

По думите на министъра има нарастване на интереса към кампанията за 50 малко известни туристически обекта в България и чрез нея се популяризират и самите общини. „Крепостта „Монтанезиум“ в Монтана е прекрасен пример как около туризма може да се създаде възможност за цялостно развитие и съживяване на региона“, коментира тя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
Когато говорим за развитие на планинския и ски туризма, това не означава само Банско, Пампорово и Боровец. Означава всички възможности за развитие на малките ни курорти в Стара планина. Има огромни възможностиМави - скиора , това прочете ли го ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още