IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от заработените от икономиката средства се използват за заплащане на труда

Средствата от производството могат да бъдат разпределяни по-справедливо, смята Пламен Димитров

17:55 | 08.10.14 г. 2
40% от заработените от икономиката средства се използват за заплащане на труда

Заплащането на работниците в много български предприятия може да се увеличи, ако средствата от производството бъдат разпределяни по-справедливо. Сега едва 40 процента от заработените от българската икономика средства се
използват за заплащане на труда, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Той посочи, че в страни като Великобритания, Франция и Германия този процент варира между 55 и 60.

Лидерът на КНСБ посети днес Монтана като първа спирка от негова обиколка из страната.

Димитров посочи и очакванията на синдиката от новото правителство. Според него новото управление трябва да каже ясно как ще развива икономиката и по-специално индустриалната й част. Синдикатът ще иска от новите управляващи и гарантиране със закон на колективното договаряне на заплатите в предприятията.

По повод проблемите в енергетиката Пламен Димитров заяви, че КНСБ не е привърженик на стратегията дефицитът да се покрива от гражданите и фирмите.

„С увеличението на тока с 10 процента в най-добрия случай ще се съберат с 200 милиона повече, а това не решава въпроса“, каза той. По негови думи хората и фирмите няма да понесат следващо увеличение на цените на тока. Той препоръча изготвяне на нова стратегия за управление на дълговете като изход от кризата.

КНСБ предлага и програма за борба с дефлацията, която да включва стимулиране на потреблението в много сектори на икономиката. В момента парите на хората са в банки и липсва оборот, който да раздвижи икономиката, обяви лидерът на синдиката.

Пламен Димитров представи новата услуга на КНСБ "Електронен синдикат". В специален интернет-портал КНСБ ще дава на своите членове безплатни консултации по въпроси, свързани със заплати, пенсии, безопасност на труда, предотвратяване на съкращения в предприятията и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 9 години
4 дневната работна седмица може и да е подходяща за развитите икономика, но за нашата кенефна такава, това ще е краят и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Русия обсъжда въвеждането на 4-дневна работна седмица. На 1 февруари 2013 г. Гамбия въведе 4-дневна работна седмица."Средствата от производството могат да бъдат разпределяни по-справедливо, смята Пламен Димитров".....40% от заработените от икономиката средства се използват за заплащане на труда"Хората са мнооооого напред Пламене! Обсъждате неща които трябваше да ги има отдавна! Скоро няма да има хора в тази държава. От какво ще се издържате като организация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още