Около 35-40% от кашкавала по магазините са имитация – внесени в България жълти сирена, преопаковани тук и с етикети „кашкавал“. Това каза пред журналисти председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров по време на изложението Interfood&Drink.
„Това е публична тайна. От Полша, Чехия, Холандия и Германия идват много жълти сирена. Заради руското ембарго те са на занижени цени. Тези продукти се разфасоват в наши предприятия, слага им се български номер и потребителят се заблуждава, че това е кашкавал“, обясни Зоров.
Той припомни, че според нашето законодателство това е недопустимо, а освен данни за предприятието, което преопакова продукта, трябва да е ясен произходът му. „Това лесно може да се провери от контролните органи, ако искат да си свършат работата. Ако едно предприятие произвежда 100 кг кашкавал, а пласира 4 – 5 тона, това може да се види от документацията“, коментира Зоров.
Според него руското ембарго е една от причините за некоректните практики.
Жълтите сирена на българския пазар били основно от Полша, която е сред големите производители на мляко и търпи негативи от ембаргото. „Те търсят реализация на занижени цени извън техния пазар – в България и Румъния“, обясни той.
Основно вместо кашкавал на потребителите се предлагала нискокачествена гауда с високо водно съдържание. „Много гауда сме изяли досега под наименование кашкавал“, заяви Зоров.
Запитан как потребителите могат да различат двата продукта той обясни, че няма как килограм кашкавал да е с крайна цена 8 лв., при положение, че за производството му са необходими 10 литра мляко. „Има производствени разходи, енергийни ресурси, транспорт, бонуси за търговските вериги“, допълни той. Хубавата гауда пък струвала 15 – 20 лв./кг от производител.
Ниските цени на преопакованите продукти си имат причина – продукцията за Русия не може да се реализира. В момента валят предложения сирена от Холандия да се продават в България значително под себестойност, коментира още председателят на АМБ.
По темата за растителните мазнини Димитър Зоров обясни, че никой не може да забрани маргарина, но не е допустимо едно масло например да съдържа висок процент маргарин, както установиха тестове на Асоциация „Активни потребители“. Преработвателят изтъкна още един проблем – част от некоректните производители влагали в млечните продукти мазнини, които не би трябвало да се консумират от хора и животни.
преди 10 години Хе, хе той сигурно се учи от Apple който продава за $650 телефон който се произвежда за $230 и се мъчи да го надмине в нормата на печалбата (както почти всички в БГ). отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Интересно какво е станало с българското мляко. Навремето 1кг. кашкавал се правеше с 5 до 6л. мляко (сиренето с 4 до 5), отлежаваше и имаше чудесен вкус (като уцелят рецептата). Аз купувам първокачествена Моцарела и Moterey Jack за $2.5/0.45кг.=> 8,67лв./кг. от Costco, за колко да купувам български кашкавал? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Всички в бранша са мошенници!Кашкавал марка " на Баба" - отврат, го правят в някакво село, и марката явно не е на "данон". На последните пък всички продукти са пълен ***.Имаше сирене краве "Маджаров" - беше много хубаво до м. Юни тази година, след това съм купувал още 3-4 пъти но уви не е същото, а много по-лошо!Почти всички пицарии работят с кашкавал тип френска моцарела разфасовки от 10 кг. - много безвкусен и мазен жълт продукт около 8 лв. за кг. ; затова и няма значение каква пица и откъде си я поръчвате - всички пици имат един вкус, поне по наблюдения в София!Аз ползвам кашкавал "HorecaSelect" марка на Метро и може би е единственото нещо което си купувам от този "shitty" магазин! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Иска му се на г-на Зоров да купуваме български кашкавал за 15 вместо за 8лв (уж оригинал), а разликата между двата да е единствено в цената. Кажете коя е марката истински български 100 процентов кашкавал от мляко издоено от балкански цицки и още утре започвам да купувам само него. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Как една българска фирма не започна да произвежда качествено сирене,колбас,кашкавал и да брани качеството и името си.Пуснат нещо хубаво и след месец два почват с мизериите. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Не купувам българско сирене,както и всичко останало.Качеството на нашите стоки е е дин мит и нищо повече.Един пример.На село ми правят домашно сирене.От 6 килограма мляко излиза килограм сирене.Като го свършим есента,започвам да си купувам от това по магазините,средно по 10 лева дето е.Пълен *** и подигравка с хората...Нищо общо с нашето което си го произвеждаме на село.Разликата е фрапираща.Не знам какво мляко му слагат но е отврат.Единственно веднаж нацелих качество,но беше 18 лева килограма. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Аз не съм специалист в бранша. Господин Зоров е наясно с нещата. Защо не упомене конкретни "производители"? Иначе излиза, че се опитва да ни внуши, че осем литра мляко изкупувани по 50 стотинки, накрая стигат на 15-20 лева цена за килограм кашкавал. Аман от експерти! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Това не е кашкавал, това е жълто сиране. Те се правят по съвсем различни технологии, кашкавал има само на балканите отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Това не е кашкавал, това е жълто сиране. Те се правят по съвсем различни технологии, кашкавал има само на балканите отговор Сигнализирай за неуместен коментар