IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкън отново призовава Apple към засилено обратно изкупуване на акции

Инвеститорът смята, че пазарът сериозно подценява технологичния гигант

09:21 | 10.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карл Айкън отново призовава Apple към засилено обратно изкупуване на акции

Инвеститорът активист Карл Айкън се обърна към технологичния гигант Apple с призив за увеличаване на обратното изкупуване на акции, тъй като според него компанията е недооценена от пазара, пише CNBC.

„Целта на това писмо е да ви запознае с две неща: първо, имайки предвид ръста на печалбата, който прогнозираме за Apple, продължаваме да смятаме, че пазарът не разбира и значително подценява компанията, и второ - излишната ликвидност, с която разполага Apple, ѝ дава изключителната възможност да се възползва от това разминаване в пазарната ѝ оценка, като ускори обратното изкупуване на своите акции“, пише Айкън в писмото.

„Винаги оценяваме мнението на нашите акционери. От 2013 г. изпълняваме агресивната ни програма за възвръщаемост на капитала, която е най-голямата такава в корпоративната история. Както сме посочвали и преди, ще разглеждаме програмата всяка година и ще отчитаме приноса на всичките ни акционери“, написа в отговор Apple.

Айкън, който притежава около 53 млн, акции на компанията, и преди я е призовавал към обратно изкупуване на свои акции.

„В миналото сте казвали, че обичате да се възползвате от възможностите, когато изкупувате обратно свои акции и ние оценяваме това. С това писмо ние просто искаме да ви обърнем внимание, че моментът представлява добра възможност за обратно изкупуване на голяма част акции в подходящ момент. Самите технология и размер на изкупуването не са от ключова важност за нас, ние просто ви молим да ни помогнете да убедим борда да изкупи обратно повече акции и то по-скоро“, пише Айкън.

Той поясни, че целта на писмото не е да се критикува насоката на компанията и че всъщност то показва силната увереност в нейното бъдеще. Според Айкън приходите от продажби на Apple ще нараснат с 82% през следващите 3 години, след като те вече се увеличиха с 65 на сто през изминалите 3 години.

„Чувстваме се задължени да постъпим така заради прогнозата ни за забележителния растеж на печалбата през следващите няколко години и следователно вярваме, че Apple е сериозно подценена на днешния пазар и колкото повече акции бъдат обратно изкупени сега, толкова по-голяма ще бъде изгодата за всеки останал акционер от този ръст на печалбата“, продължава писмото.

"Тонът на писмото не е язвителен, като то просто казва: „Тим Кук, аз съм тук от самото начало, а ти си нов. Прави нещата по моя начин или си заминавай“, коментира Джим Креймър от CNBC.

В писмото си Айкън осветлява и мнението си за току-що пуснатия на пазара уред за носене Apple Watch, който според него ще започне нова революция.

„Смятаме, че Джони Айв и екипът му отново са се представили на ниво, което ще донесе на пазара революционен продукт, който ще помени целия сегмент както от хардуерна, така и от софтуерна гледна точка. Имаме предвид, че Apple разработи напълно нова операционна система за това устройство и прие идеята, че подобен уред трябва да бъде много по-модерен и личен, отколкото наличните продукти в тази категория“, пише Айкън в писмото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още