IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GT Advanced поиска защита от кредиторите

Американската компания е доставчик на сапфирените дисплеи за устройствата на Apple

14:53 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	iPhone 6 и iPhone 6 Plus не разполагат със сапфирен дисплей от&nbsp;GT Advanced. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

iPhone 6 и iPhone 6 Plus не разполагат със сапфирен дисплей от GT Advanced. Снимка: Ройтерс

Американската компания GT Advanced Technologies, която е доставчик на сапфирените дисплеи за устройствата на  Apple, поиска защита от кредиторите в американски съд, съобщава Ройтерс. Това се случва по-малко от месец, след като Apple намекна, че няма да използва екрани от сапфир в най-новите си устройства. 

В понеделник акциите на GT Advanced се сринаха с 90% до 1 долар за брой, след като в петък при приключване на търговията струваха по 11 долара, пише The Wall Street Journal. Сривът на акциите срина и пазарната капитализация на компанията от 1,5 млрд. долара в петък до 175 млн. долара в понеделник. От август до миналия петък ценните книжа на GT Advanced вече се обезцениха с около 40 на сто.

Базираната в Меримак, Ню Хемпшир, компания построи съвместно с Apple фабрика в Аризона, в която трябваше да се изграждат синтетични сапфирени екрани за смартфоните на Apple. Въпреки това в началото на август GT Advanced е информирала редица инвеститори, че заводът ще започне да функционира пълноценно едва през следващата година - твърде късно, за да доставя екрани за iPhone 6 и iPhone 6 Plus. 

Много инвеститори спекулираха, че сапфиреното стъкло ще бъде вложено в новите телефони вместо т. нар. "Gorilla Glass". Но Apple разкри миналия месец, че няма да използва устойчивия на надраскване материал за новия Iphone. Само две устройства от общо трите Apple Watch ще получат такава повърхност, а те няма да се появят на пазара през тази година. 

GT Advanced Technologies вече представи по време на изложението Mobile World Congress 2013 в Барселона покритие за дисплей от синтетичен сапфир – алуминиев оксид с химическата формула Al2O3, който иначе е познат като (преди всичко син) скъпоценен камък. Сапфирът е вторият най-твърд кристал на Земята след диаманта. Той е между 2,5 и 3 пъти по-здрав от стъклото, но струва три до пет пъти повече.

Според анализатора от Cowen & Со Джефри Осбърн Apple, която отпусна 578 млн. долара на GT като част от договора за доставки през ноември миналата година, „можеше да поиска по всяко време безлихвения си заем и изглежда, че го е направила", пише BusinessInsider.  

GT Advanced заяви в понеделник, че към 29 септември компанията разполага с 85 млн. долара в брой и сега настоява да получи защита от фалит. Компанията очаква, че ще получи съдебно разрешение за продължаване на дейността и за реорганизация.

„Заявлението не означава, че ние преустановяваме дейността. По-скоро тя ни дава възможност за прилагане на нашия бизнес план на по-добра база, за да запазим дейността на широкомащабния ни бизнес и да подобрим финансовия си баланс", заявява президентът и главен изпълнителен директор Том Гутиерес, цитиран в прессъобщение.

"GT има силен и като цяло стабилен бизнес", добавя Гутиерес. „Ние сме убедени, че процесът на възстановяване по реда на Глава 11 е най-добрият начин да се възстановим и да защитим нашето дружество, като проправим пътя към бъдещи успехи".

Американското законодателство позволява предоговаряне на редица договори чрез т. нар. Глава 11 от законодателството за несъстоятелността, което дава възможност на компаниите да опитат да се преструктурират.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още