IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещият смартфон на Google: Project Ara

Устройството ще може да бъде персонализирано от потребителите чрез разместването на отделните му панели

15:32 | 27.04.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;http://www.projectara.com/</em></p>

Снимка: http://www.projectara.com/

Google вече гледа напред към следващия си футуристичен хардуерен проект. Този път става дума за модулния смартфон, наречен Project Ara, който ще може да бъде персонализиран чрез разместване на отделните компоненти на устройството, предаде CNN.

Компанията разкри проекта, който все още е много ранен стадий, по време на събитие за разработчици в Санта Клара, Калифорния тази седмица. Google обяви, че първата версия на телефона най-вероятно ще бъде пусната в началото на 2015 г.

Цената за производството на устройството ще бъде между 50 и 500 долара, обявиха от технологичната компания, но отказаха да уточнят на каква цена ще се продава смартфонът.

Той ще се предлага в три размера, вариращи от мини до фаблет, и ще използва бъдещата версия на мобилната операционна система Android. Телефонът ще разполага с ендоскелет, на който с магнити ще се закачват останалите компоненти.

Идеята е да се даде възможност на собствениците на смартфони да персонализират и актуализират телефоните си, както желаят. Така, ако дисплеят се счупи, батерията се повреди или просто има нови модели на отделните части, потребителят може лесно да ги смени. По този начин ще може да се създаде устройство, което има по-дълъг живот, отколкото сегашните смартфони.

Тъй като Project Ara е с отворен код, ще могат да се добавят модули от трети страни или дори да се създават съвсем нови чрез 3D принтери. Вместо да разчитат на един единствен производител на хардуер, потребителите ще могат спокойно да пазаруват компоненти и да добавят всякакви необичайни елементи.

Модулите ще се продават на принципа, по който сега се продават мобилни приложения – чрез Google Online Store и може би в други магазини.

Самият телефон ще може да се ползва около 5-6 години. Този дълъг живот може да доведе до спад на отпадъците от електронни устройства. Вместо да си купи новия Galaxy S5, който да замени още работещия Galaxy S4, потребителят ще може просто да обнови частите на устройството и то само тези, които желае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
path3434
преди 10 години
вижте посещенията на сайта на Мтел - statscrop/***/mtel.bgизберете 1 месец и ще видите как има силен интерес при фактури (седмично) и спадащ в останалото време. Дали отново има грешки? И клиентите се сърдят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още