IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваме ЕК да затвори 24 процедури за нарушение срещу България

Страната е транспонирала в срок необходимите директиви, за да спре наказателната процедура на Брюксел по тях

11:22 | 17.10.14 г. 1
Очакваме ЕК да затвори 24 процедури за нарушение срещу България

Очакваме Европейската комисия (ЕК) да закрие 24 от общо 36-те процедури за нарушения, които води срещу България. Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание на служебното правителство, провело се тази сряда.

По време на обсъжданията външният министър Даниел Митов е запознал своите колеги с изпълнението на Националния план с мерките, произлизащи от членството на България в ЕС, за последното тримесечие.

Според представените данни България е изпълнила изискванията на ЕК по 24 от процедурите за нарушения и е транспонирала в националното законодателство необходимите директиви. Брюксел вече е уведомен за това и страната ни очаква закриване на процедурите, съобщава външният министър.

Припомняме, че официалните данни на Европейската комисия за изпълнението на задълженията на държавите членки към 2013 година показаха, че към 31 декември 2013 година срещу страната ни се водят 42 наказателни процедури. 

Страната ни не е въвела 13 директиви от общо 1245, уточнява още външният министър в своя доклад. За третото тримесечие по плана за мерките е било предвидено изпълнението на общо 219 дейности, от които 168 със срок за изпълнение най-късно 30 септември. В срок не са изпълнени само 47 от предвидените мерки.

Митов отбелязва и положителна тенденция за намаление на неизпълнените мерки – за третото тримесечие те са 28% от всички заложени, докато процентът неизпълнени мерки в края на първото тримесечие e бил 50 на сто, а за второто – близо 40 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Като чуя ЕК и едно такова унизително чувство ме обхваща!А Вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още