IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 млн. лв. от новата ОП „Околна среда“ отиват за довършване на стари проекти

Папа Франциск събира на среща министрите на околната среда от Евросъюза по темата за климатичните промени

14:22 | 07.09.15 г. 1
200 млн. лв. от новата ОП „Околна среда“ отиват за довършване на стари проекти

До 200 млн. лв. от новата оперативна програма „Околна среда“  (ОПОС) могат да бъдат отделени за водни проекти по старата програма, които няма да бъдат довършени в срок. Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя припомни, че 11 рискови водни проекта ще се наложи да бъдат фазирани – т. е. довършени със средства от новия период 2014-2020 г.

При останалите проекти по ОПОС 2007- 2013 при пълна мобилизация на бенефициентите бюджетът може да бъде изпълнен, обясни министърът. Тя очаква в сектор „Води“ с изключение на 11-те рискови проекта работата да приключи към края на октомври. 

Рисковите проекти са в Банско, Шумен, Тервел, Ямбол, Враца, Белене, Бяла (Русенско), Видин, Исперих и Силистра и проектът за левия владайски колектор на Столична община. От тези проекти под въпрос е изграждането на 10 пречиствателни станции. За Банско министърът уточни, че изграждането на ВиК мрежата в източната част може да бъде завършено и да се фазират западната част от мрежата и пречиствателната станция.

Василева посочи, че през юли екип от МОСВ се е срещнал с всички общини и е направил проверки на място на строително-монтажните работи. За всеки проект поотделно ще бъдат предприети действия, за да се обособи част, която да приключи в стария период и през новия период да продължи изпълнението на остатъка.

На 11 септември по време на мониторингов комитет ще бъдат обсъдени критериите за фазирането, което е допустимо за сектор „Води“, но не и за сектор „Отпадъци“.

„Споразумели сме се с Европейската комисия, че до 200 млн. лв. от новата програма може да бъдат предоставени за довършване на фазираните проекти, което е достатъчно по сегашни оценки. Фазирането дава възможност елементи от проекта на финална фаза да бъдат платени със средства от стария период“, разясни Василева.

Тя смята, че до края на октомври ще приключи работата по още 9 пречиствателни станции, като до момента с евросредства са изградени 39 и са положени 2400 км тръби.

При сектор "Отпадъци" се очаква да приключат повечето проекти, като под въпрос са проектите за регионалната система на Бяла (Русенско) и проектът на Ямбол за регионална система за управление на отпадъците. Министърът предупреди, че незавършените работи по депата ще трябва да приключат с общинско финансиране.

„Навлизаме в най-интензивния и критичен период за ОПОС. Бенефициентите трябва да приключат дейностите до края на октомври и да се отчетат до 31 декември“, припомни министърът.

На въпрос за междуведомствената работна група, която трябваше да изчисти неяснотите по концесията на ски зоната в Банско, Василева каза, че работната група е приключила доклада си и се изчаква становището на членовете на Съвета за развитие. „Към момента няма движение и той не е представен на Министерския съвет“, каза Ивелина Василева.

За новата ОПОС тя посочи, че се провеждат комитети за наблюдение. Следващите са на 10 септември, както и на 8 и 9 октомври, когато ще бъдат обсъдени критериите, които ще бъдат приложими към поканите за проекти.

До края на годината са предвидени 16 покани към бенефициенти за стартирането на процедури на стойност над 1 млрд. лв. и те ще са за проекти в сектор „Води“, за изграждане на единия център за управление на водите в реално време, покана към МРРБ за повишаване на административния капацитет при провеждането на водната реформа, за компостиращи инсталации и др.

Ивелина Василева съобщи още, че предстои отбелязването на 25-та годишнина на МОСВ, а на 23 септември - представяне на новата ОПОС.

На 16 септември всички министри на околната среда и въпросите на климата от ЕС ще се срещнат с папа Франциск, който се е ангажирал с въпроса за климатичните изменения.

След тази среща на 18 септември ще има извънредно заседание на министрите на околната среда в Брюксел. Там ще бъде формулирана обща позиция на държавите членки преди заседанието на страните по Конвенцията за климата в Париж през декември, когато се очаква 194 държави да подпишат глобално споразумение с мерки за смекчаването на климатичните изменения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още