IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмночервено начало за европейските борси*

Финансовите резултати на редица компании влошиха нагласите сред инвеситорите

11:41 | 20.01.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси се сринаха до 13-месечно дъно, след като финансовите резултати на компании като Shell увеличиха опасенията за перспективите пред глобалния растеж, съобщава Bloomberg.

Акциите на Shell поевтиняват с 5,2% към 11:30 часа българско време, след като компанията понижи рязко прогнозната си печалба заради срива в цените на суровините. 

BHP Billiton повлече сектора на производителите на суровини до най-слабото представяне в индекса Stoxx Europe 600. Акциите на компанията поевтиняват с 6,1%, след като тя понижи очакванията си за добив на желязна руда през 2016 г.

Zurich Insurance Group отчита спад от 7,5% в цената на акциите си, след като прогнозира втора поредна тримесечна загуба в най-голямото си звено.

Индексът Stoxx 600 се понижава с над 3%, като опасенията за забавянето в Китай и сривът в цената на петрола повлияха негативно на нагласите на инвеститорите и миналата седмица измерителят навлезе в мечи пазар.

При всички основни европейски индекси – германският DAX, френският CAC, лондонският FTSE пониженията са над 3% към 11:30 часа българско време.

По-рано днес в Япония Nikkei 225 отчете спад от 3,71%, а понижението спрямо 52-седмичния връх е в размер на 21,33%, което поставя индекса в меча територия

*Актуално към  11:30 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 8 години
НАЙ ВЕЧЕ КИТАЙСКОТО.ЗА ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ КАТО САЩ И ЕВРОПА СЕ СЪМНЯВАМ.С цените на стоките китайците убиха местните икономики , спряха кредитирането и с нарушения баланс на финансовите институции създадоха и банкова криза.СТРАШНОТО ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 8 години
НОВ СРИВ И НА ЮАНА!ИМА ЛИ НЯКОЙ КОЙТО ОЩЕ ДА СЕ СЪМНЯВА, ЧЕ СВЕТА Е В СЪСТОЯНИЕ НА ДЕПРЕСИЯ КОЯТО ПО МАЩАБИТЕ СИ ЩЕ НАДМИНЕ ТАЗИ ОТ 1929 ГОДИНА!РАЗЛИКАТА ОТ ТОГАВА ДО СЕГА Е, ЧЕ ТОГАВА СА ОГРАНИЧАВАЛИ ПЛАТЕЖНИТЕ СРЕДСТВА , А СЕГА ПРОТИВНО НА ЗДРАВАТА ЛОГИКА ТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ!УМЪТ МИ НЕ ПОБИРА КАК ПРИ ДЕФЛАЦИЯ ДОПУСНАХА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ СРЕДСТВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Bobby_bul
преди 8 години
Знам много добре scott, това беше реторичен въпрос ;) - просто се подигравам на официалните политически изказвания в Щатите, които се оправдават с Китай, зимата, долара и въобще каквото им падне само и само да убедят всички ще "печатането на пари" и ниските лихви работят и всичко е супер. Скоро истината ще излезе наяве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
scott
преди 8 години
на твоя въпрос вече е отговорено:потребяващата маса няма пари. И да искат да купат нещо - потънали са в дългове и требва да мислат за оковите си, първо. Апа хората с парите - те са малко, презадоволени и купуват по 1 бутикова бройка от летеща чиниа.ПОТРЕБЛЕНИЕТО ШЪТ ДАУН...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Bobby_bul
преди 8 години
Шел си пропада с петрола, това не е изненада. По-интересно е защо с нисък петрол retail-арите и потреблението потъват?? Интересни днес ще са Интел - тях ги очаква много "вълнуващ" ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още