IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тримесечната печалба на UBS cкочи с 88%

Нетната печалба на швейцарския кредитор от 2,12 млрд. долара е най-високата от 2008 г. насам

10:16 | 05.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на UBS cкочи с 88%

Швейцарският кредитор UBS отчете скок на печалбата във вторник, побеждавайки прогнозите на анализаторите, тъй като нестабилността на пазара и силната клиентска активност подсили резултата за първото тримесечие на 2015 г.

Заемодателят заяви, че ръстът на тримесечната печалба с 88 на сто е дошъл въпреки предизвикателствата на периода, който включваше най-вече решението на Швейцарската централна банка да премахне тавана в курса на своята валута спрямо еврото.

Нетната печалба достигна 1,98 млрд. швейцарски франка (2,12 млрд. долара) в сравнение с 1,05 млрд. франка за същия период на миналата година и почти два пъти над прогнозата в анкетата на Ройтерс от 1,1 млрд. франка.

"Аз съм доволен от силното тримесечие. Останахме близо до нашите клиенти, останахме дисциплинирани към риска и се представихме добре във всички предприятия и региони", коментира Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на групата.

В резултат на доброто и безпристрастно управление на бизнеса UBS постигна най-високата си печалба от 2008 г. насам, посочи банката във вторник сутринта. Глобалното звено за управление на активи пък отчете най-доброто си тримесечие от 2009 г.

UBS предупреди, че много от основните макроикономически предизвикателства, отчетени през първото тримесечие на 2015 г., все още са налице и е малко вероятно да бъдат решени в близкото бъдеще.

Въпреки това кредиторът изтъкна, че очаква своите звена за управление на активи да продължат да привличат нови депозити през второто тримесечие.

"Въпреки настоящите и новите предизвикателства ние продължаваме да се ангажираме с дисциплинираното изпълнение на нашата стратегия, за да се гарантира дългосрочен успех на фирмата и да се извлича устойчива възвръщаемост за нашите акционери", заяви банката в комюнике.

UBS също така каза, че все още участва в различни спорове и съдебни производства, включително регулаторни и наказателни разследвания.

Банката подчерта, че може да бъде предмет на по-нататъшни глоби поради възможното манипулиране на валутните пазари. В тази връзка UBS добави, че се намира в дискусии с няколко разследващи органи за възможни споразумения по разследванията, както и че разговорите с Министерството на правосъдието на САЩ са в "напреднал етап".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още