IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия: За ЕС и Русия е по-евтино транзитът на газ през Украйна да продължи

„Турски поток” трябва да е само План Б, смята словашкият външен министър Мирослав Лайчак

09:45 | 17.06.15 г. 2
Словакия: За ЕС и Русия е по-евтино транзитът на газ през Украйна да продължи

И за ЕС, и за Русия е по-евтино транзитът на газ през Украйна да продължи, коментира словашкият външен министър Мирослав Лайчак, цитиран от руското издание „Ведомости”.

„Разбира се, затова е необходимо да има договор между Русия, Украйна и Европейския съюз”, допълни още дипломатът.

В случай, че и „Турски поток” бъде построен, Братислава предлага реализацията на проекта Eastring, който да свърже тръбите на газопровода с газопреносната мрежа на Словакия. По този начин природният газ от Русия ще може да се насочи към Централна Европа и така да бъдат гарантирани доставките за Стария континент.

„Турски поток” обаче е просто План Б за Словакия, стана ясно още от думите на Лайчак. „План А е транзитът да продължи”, допълни той.

Плановете на „Газпром” са след 2019 година да прекрати транзита през Украйна с мотива безопасност на доставките на природен газ. В същото време компанията има дългосрочни договори с европейски държави, които получават газ само през Украйна. Една от тях е и България.

Преди седмици анализи на руска консултантска компания показаха, че до 2020 година Русия няма да може да заобиколи Украйна, за да изпълни задълженията към клиентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 5
крас
преди 9 години
Словакия: За ЕС и Русия е по-евтино транзитът на газ през Украйна да продължиПРАВИ СТЕ.МОЖЕ НО БЕЗ КИЕВСКАТА ХУНТА! Вие сами ли ще си ги преберете или те сами ще си отидат защото това за което мечтаете няма да се случи с тяхното участие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още