IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Споразумението е най-доброто решение за Гърция

Властите в южната ни съседка са единствените, които носят отговорност за излизане или оставане на страната в еврозоната

09:21 | 18.08.15 г. 1
Шойбле: Споразумението е най-доброто решение за Гърция

Решението за спасителна програма за Атина беше правилното решение, коментира в интервю за германската телевизия ZDF финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. Според него играта около Grexit през юли е била единствено в полето на Гърция.

„През юли се коментираше, че искаме да извадим Гърция (от еврозоната – б. ред). Това е напълно погрешно”, каза той и допълни, че позицията на Германия е била, че ако Атина не иска да носи тежестта на реформите, по-добро решение е временно да излезе от валутния съюз.

Проблемът на правителството на Ципрас е, че е дошло на власт с обещението, че страната ще остане в еврозоната, но без да носи отговорност за досегашните програми, допълни Шойбле. Това обаче не може да бъде прието и от тази гледна точка отговорността за излизането на страната от еврозоната се носи от гръцките власти.

В интервюто си финансовият министър на Германия изказва увереност, че Международния валутен фонд (МВФ) ще се присъедини към спасителната програма за Гърция. На този етап от Фонда коментират, че ще участват при положение, че има опрощаване на част от задълженията на Атина.

На това категорично се противопоставят държавите от еврозоната. В понеделник канцлерът на Германия Ангела Меркел допусна известни облекчения, но само по отношение на срока за изплащане и размера на лихвите.

Волфганг Шойбле обаче вярва, че след преглед на ситуацията в Гърция през септември МВФ ще се присъедини към плановете за спасяването на икономиката на южната ни съседка.

„Ние искаме да направим всичко, за да помогнем на Гърция. Това е от интерес за Европа. Това е в интерес на Гърция”, каза още Шойбле.

Споразумението между Гърция и кредиторите трябва да бъде разгледано в Бундестага в сряда. Прогнозите са, че програмата ще бъде одобрена, макар и да има колебания в редиците на управляващата партия на Меркел.

Освен участието на МВФ в програмата, на този етап нерешен остава и въпросът с приватизационния фонд, който трябва да набере 50 млрд. евро.

Развитието на гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"Освен участието на МВФ в програмата, на този етап нерешен остава и въпросът с приватизационния фонд, който трябва да набере 50 млрд. евро".БАНКОВАТА ВАКАНЦИЯ И КАПКОВОТОНАПОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО С ПО 60 ? НА ДЕН ПРОДЪЛЖАВАТ И СЛЕД НОВА ГОДИНА!Какво тогава е решено?!Гърците са оставани на КОМАНДНО ДИШАНЕ което няма да продължи дълго!Натрупването на критична маса ще доведе до социален взрив, който за да бъде ОТСРОЧЕН изисква бързата смяна на ЦИПРАСВ ГЪРЦИЯ ЗРЕЕ ТАКОВА ФИНАНСОВО ЦУНАМИ, ЩЕ НАПРАВО ЩЕ ИЗДУХА МЕРКЕЛ И ШОЙБЛЕ ОТ КОЛИЧКАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още