IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на pепубликанците тласна европейските борси

Резултатите от изборите може и да са положителни за пазарите в краткосрочен план, но е малко вероятно да са решаващ фактор в дългосрочен, посочи анализатор

19:35 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Победата на pепубликанците тласна европейските борси

Европейските борси затварят сесията в сряда с обилни печалби, след като инвеститорите възприеха положително резултатите от изборите за Сенат в САЩ, пише Wall Street Journal.

Общоевропейският индекс EuroStoxx 50 напредна с 1,89% до 3 091,54 пункта, докато германският DAX затвори на печалба от 1,63% при 9 315,48 пункта.

Във Франция CAC 40 спечели 1,89% и приключи търговията с 4 208, 42 пункта. Британският водещ борсов показател FTSE 100 регистира ръст от 1,32% до 6 539,14 пункта.

По-рано през деня стана ясно, че pепубликанците печелят контрола над Сената в САЩ и същевременно увеличават мнозинството си в Камарата на представителите. Според някои анализатори това ще облекчи патовата ситуация във Вашингтон.

Други наблюдатели обаче предупреждават, че печалбите биха могли бързо да бъдат заличени.

„Резултатът от изборите може и да е положителен за пазарите в краткосрочен план, но в дългосрочен е малко вероятно да бъде решаващ фактор“, коментира анализаторът в Nordea Бо Якобсен.

В новините за деня от Европа Евростат обяви, че търговията на дребно в еврозоната се свива с 1,3% на годишна база през септември. В същото време ситуацията в сектора на услугите продължава да се подобрява през октмври, въпреки че индексът на мениджърите по доставките (PMI) на Markit Economics отстъпва на месечна база.

Печалбите на европейските борси в сряда последваха резки загуби във вторник на фона на слуховете, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е разединена относно следващите стъки, които трябва да бъдат направени за насърчаване на затруднената икономика в региона.

„Растящата вътрешна опозиция в Управителния съвет на ЕЦБ може да оганичи възможността на Марио Драги да събере стабилно мнозинство, което да подкрепи нови стимули и по този начин намалявайки възможността за нови действия от страна на банката в краткосрочен план“, коментира анализатор в Rabobank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още