IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Norman Atlantic е напълно евакуиран

Фериботът се тегли на буксир, като на борда му са само капитанът и четирима членове на екипажа

16:53 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Norman Atlantic е напълно евакуиран

Ден и половина след аварията на ферибота Norman Atlantic в Адриатическо море корабът е напълно евакуиран. Само капитанът и четирима членове на кораба са останали на борда, а повреденият от пожар плавателен съд се тегли на буксир, заяви италианският премиер Матео Ренци, цитиран от Ройтерс.

Засега е съобщено за общо пет жертви, четири от които са починали в понеделник, а един мъж – жител на Гърция – в неделя. За идентичността на останалите жертви не се съобщават подробности, но се знае само, че са скочили в морето и са извадени мъртви от водата. Различни данни има и за спасените – според Ренци те са 407, а според военноморските сили - 414. 

Към момента спасените българи са общо шестима – Галин Хайтов, Красимир Естов, Р. Тодорова, С. Аргирова, В. Доспатлиев и А. Асенов, предаде Dnes.bg.

Хеликоптери изтегляха пътниците от горната палуба на плавателния съд, който дрейфуваше в открито море между Албания и Италия, като в началото спасителната операция бе затруднена от силното вълнение, а след като то намаля, други кораби се доближиха до бедстващия ферибот.

От вчера следобед гръцки и италиански хеликоптери започнаха евакуация на пътниците, някои от които бяха откарани в Италия, а други в Гърция. По данни на медиите са били евакуирани по около 20 човека на час. На борда на кораба пък бе спуснат екип от медици и координатор на въздушната операция.

Още не е установена причината за възникналия пожар. От гръцката служба за брегова охрана предположиха, че той е започнал в гаражния отсек. Междувременно прокуратурата на италианския град Бари обяви, че започва разследване за извършено криминално деяние във връзка с пожара на кораба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още