IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за споразумение с Гърция изпратиха евроборсите на зелена територия*

Основният бенчмарк на Гърция отбеляза ръст от 7% в ранната търговия

13:18 | 22.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси стартираха с повишения сесиите си в понеделник в очакване на спешните срещи на лидерите и финансовите министри на еврозоната, на които трябва да бъдат обсъдени новите реформи, предложени от Гърция към кредиторите ѝ, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отвори с повишение от 1,6%, като всички сектори се търгуват на положителна територия. Основният индекс на Гърция ASE отбеляза ръст от 7% в сутрешната търговия на фона на завишените очаквания за споразумение. Доходността по 2-годишните държавни ценни книжа спадна с 2,3 процентни пункта до 25,12%, а доходността по 10-годишните също отбеляза понижение от 1 процентен пункт до 11,2%.

Германският бенчмарк DAX 30 се повиши с 2,9% до 11 356,73 пункта, докато френският CAC 40 отбеляза ръст от 2,8% до 4 950,98 пункта. Индексите на Италия (FTSE MIB) и Обединеното кралство (FTSE 100) също скочиха съответно с 1,9% до 23 137 пункта и 1,4% до 6 802,29 пункта.

Френската телекомуникационна компания Bouygues беше сред най-добре представителите се. Акциите ѝ поскъпнаха с 13,37% след новината, че европейският телеком Altice е отправил оферта за закупуването й.

Акциите на Thorntons поскъпнаха с 40%, след като италианският производител на шоколад Ferrero предложи да купи компанията за шоколадови изделия.

Sky се представи най-добре в рамките на индекса FTSE 100. Цената на акциите се вдигна с 4,3%, след като Telegraph съобщи, че семейството на Рупърт Мърдок е отхвърлило офертите за продажба на дяловете си в компанията. Новината предизвика спекулации, че фамилията може би ще се опита да разшири дела си.

Азиатските борси също се търгуваха предимно с повишения в понеделник, а европейските акции изглежда ще последват примера им заради надеждите на инвеститорите за компромис в преговорите по сделката между Гърция и кредиторите ѝ.

*Актуално към 12,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Единия ден надежди , на следващия плач - биполярно афективно разстройство БАР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още