IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Глобалното икономическо възстановяване се подобрява

Коментарът на президента на ЕЦБ доведе до поскъпване на еврото с над 1% до 1,1923 долара

22:29 | 25.08.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалното икономическо възстановяване се подобрява, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на симпозиума в Джаксън Хол, щата Уайоминг, цитиран от CNBC.

Форумът се организира от Федералния резерв на САЩ всяка година и на него се събират ключови централни банкери, икономисти и финансисти, поради което събитието се следи внимателно от пазарите.

Драги обаче предупреди за демографските предизвикателства, които могат да възникнат пред ръста. По думите му в Европа и Япония консолидацията на възстановяването е на по-ранен етап отколкото в САЩ.

Драги не коментира паричната политика на ЕЦБ.

Според Драги пред основната задача – повишаването на потенциалния икономически ръст – има все повече предизвикателства. „Без силен потенциален ръст, цикличното възстановяване, което виждаме на глобално ниво ще се сближи с по-ниските темпове на ръст. По-слабият ръст от своя страна ще затрудни справянето с дълга и демографските проблеми пред редица развити икономики“, каза той.

Коментарите на Драги дадоха положителен импулс на еврото, като единната валута поскъпна с над 1% до 1,1923 долара към 22:20 часа българско време.

По-рано симпозиумът беше открит от председателя на Фед Джанет Йелън, която заяви, че финансовата система е по-сигурна отколкото преди 10 години при глобалната финансова криза.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
coder
преди 6 години
Последният път, когато пазарът го караше на такива догатки, Драги трябваше да се обяснява, че не е имал предвид това, което пазарът е разбрал, за да не се създава истерия на базата на спекулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
dani de vito
преди 6 години
Драги обясни че изкупуването на активи между половин и един трилион евро нови пари ще продължи,заплаши с протекционистични мерки непослушните държави около ЕС ,също като Йелън би искал повишен контрол на пазарите .В момента централните банки притежават 40 процента от GDP на света под формата на финансови активи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
dani de vito
преди 6 години
Йелън преди месец се изказа че криза като през 2008 няма да видим през нашия живот.Сегашните акценти бяха че Алго търговците представляват пазарите ,трябва да се въведат промени срещу тях ,риска от прекомерен оптимизъм се завръща рано или късно :))) Е ,след това изказване доларът няма какво друго да направи освен да се обезцени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 6 години
Ами според теб, какво означава това което е казал ако се замислиш малко повече?Не е ли че вече е време да се спре печатането понеже сме се възстановили достатъчно и да се помисли за мерки да се увеличи потенциялния разстеж с други мерки, а не с печатане на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
coder
преди 6 години
Не ми е ясно как подобни коментари, сочещи... близки до ума факти, карат доста хора да бъдат по-оптимистично настроени спрямо 1 час преди "коментарът". Айде ако беше нещо от сорта на "спирам стимулите", "правим генерална промяна в еди-кое си", по ще се съглася...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още