IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Габриел: ЕС трябва да ускори дебата за създаването на обща европейска армия

Европейските въоръжени сили ще са полезни за защита на цивилно население, смята евродепутатът

13:59 | 09.11.14 г. 2
М. Габриел: ЕС трябва да ускори дебата за създаването на обща европейска армия

Европейският съюз трябва да ускори дебата за създаването на европейски въоръжени сили. Това заяви Мария Габриел – заместник- председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria On Air.

Мария Габриел коментира идеята като отбеляза, че ЕС е далеч от създаването на обща европейска армия, но европейските политици не трябва да се страхуват да поставят този въпрос.

„Тази армия може да бъде много полезна в ситуации, в които освен от хуманитарна помощ има нужда и от защита на цивилното население. Не може Европейският съюз да бъде най-големият донор за развиващите се страни, да е първи при подкрепа в ситуации на конфликт и да не може да заемаме достойно място до мисиите на ООН за защита на хората, които са под пряка заплаха“, аргументира идеята евродепутатът.

Тя посочи, че има много пречки пред създаването на тази армия – не е ясно как ще се финансира, има и различия между страните-членки дали има нужда от общи действия.

Мария Габриел насочи вниманието и към предизвикателствата пред външната политика на ЕС в Северна Африка. „Регионът се превръща в терен за религиозен радикализъм. Да не говорим за трафика на оръжия и на хора. Всичко това чука на вратата ни“, каза тя.

„Не може ЕС да продължава да бъде донор за средиземноморските страни от Северна Африка без мониторинг къде и как са похарчени парите. Трябва да се осмелим да преодолеем политическата коректност, да започнем да говорим за икономическа дипломация, а това означава инвестиции, партньорство, изискване за резултат и възвращаемост. Ако ние не променим подхода си, други сили ще оберат плодовете на нашия труд“, допълни евродепутатът. 

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Представих си европейската армия в която е разрешено (може и задължително да стане един ден) да си хомосексуалист и ми се доповръща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
fortiss
преди 9 години
Обща европейска армия е задължително да се направи. Колко ли ще е достатъчно да е числеността и? Около 50 000 войника?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още