IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунският парламент няма да се съобрази със съдебната забрана

Органът ще организира заседание, на което да се прокламира независимостта на региона

11:16 | 06.10.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателката на парламента на Каталуния Карме Форкадел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателката на парламента на Каталуния Карме Форкадел. Снимка: Ройтерс

Въпреки забраната от страна на испанския Конституционен съд регионалният парламент на Каталуния обяви заседание, на което трябва да се вземе решение за обявяване на независимост. Това обяви представител на регионалните власти пред британската BBC.

Според него парламентаристите ще заседават в началото на идната седмица. Дали преди гласуването на това решение ще се стигне и до изчерпателни дебати, засега не е ясно. Редица опозиционни партии вече се изказаха против подобно решение за независимост.

И сред населението има не само защитници на независимостта. В свикания за миналата неделя референдум по официални данни от Барселона участваха не повече от 40% от населението с право на глас.  

Междувременно председателката на парламента на Каталуния Карме Форкадел заяви, че спирането на парламентарното заседание, на което трябваше да се обсъди обявяването на независимост от областта, е нарушение на свободата на словото, предаде AP.

Испанският Конституционен съд предупреди вчера Форкадел и останалите членове на председателството, че може да им бъде потърсена съдебна отговорност, че не са спрели спорната парламентарна сесия, планирана за 9 октомври.

В отговор Форкадел заяви: „Няма да допусна цензура в парламента". Тя не каза дали парламентарното председателство ще отмени пленарното заседание, но се зарече да продължи да отстоява независимостта на законодателната институция.

Решението на съда "накърнява свободата на изразяване и правото на инициатива на членовете на този парламент и за пореден път показва как се използват съдилищата за решаване на политически проблеми", каза пред журналисти Форкадел, цитирана от Ройтерс.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че ще продължи действията за отделяне на областта от Испания, но призова централните власти да приемат посредничество за уреждане на кризата. Испанският премиер Мариано Рахой обаче отказа това.

Предшественикът на Рахой и партиен другар Хосе Мариа Аснар критикува пасивността на правителството и дори намекна за нови избори. По думите на Аснар премиерът трябвало да покаже твърдост или да направи място за ново правителство, се казва в анализ на фондация  Faes, основана от Аснар. 64-годишният политик е, подобно на Рахой, член на консервативната Народна партия, и управляваше Испания между 1996 и 2004 г.

Всичко за събитията в Каталуния следете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че ще продължи действията за отделяне на областта от Испания, но призова централните власти да приемат посредничество за уреждане на кризата.----------------------------------------------------------------------------аха т.е. дайте ни пари иначе ше стане по-зле .... :)) Добре ама за кой ше е по-зле после ненам .... Да се огледат в Югославия, Чехословакия, Англията и СССРа дали са по-добре нацепени .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Демократично да те оритат ...по добре звучи , а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
caller
преди 6 години
То малко на диктатура на пролетариата звучи, но лошо няма когато е за общата евроатлантическа цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
s3
преди 6 години
Диктатура на демокрацията, какво лошо има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Е как тъй и диктатуира и демокрация ...айде виж там какво искаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
s3
преди 6 години
Каталунският парламент май скоро ще усети дългата ръка на закона. Време е изпанската армия да изкара танковете и да сложи каталунците на мястото им. Такива само диктатура ще ги оправи заедно с демокрацията на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още