IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни защити намесата си в дебата по членството на Великобритания в ЕС

Преди дни Карни предупреди, че британски вот за излизане от съюза може да доведе до рецесия, предизвиквайки призиви за оставка

14:53 | 15.05.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гуверньорът на централната банка на Англия Марк Карни защити решението си да се намеси в дебата по членството на Великобритания в Европейския съюз, съобщава ВВС.

Преди дни Карни предупреди, че британски вот за излизане от съюза може да доведе до рецесия, предизвиквайки по този начин призиви за оставката му.

Той обаче заяви, че е независим спрямо политиката и не е правил намеци как хората трябва да гласуват.

Карни коментира, че ролята на банката е да „идентифицира рисковете, а не да стиска палци и да се надява рисковете да си заминат“.

Гласоподавателите ще решат дали искат страната да остане или не в Европейския съюз на референдум на 23 юни.

Карни допълни, че коментарите му за възможна рецесия от преди три години са били „директни и прозрачни“ спрямо британския народ.

Карни отхвърли предложенията, че е нарушил мандата за безпристрастност на банката и отрече обвиненията, че коментарите му са подчертали единствено минусите от напускане на ЕС.

Той отхвърли и предложенията, че е надхвърлил мандата си с изявленията си по членството в ЕС.

„Абсолютно не“, заяви гуверньорът, банката „не трябва да се поддава на политически натиск от която и да е страна“.

Последният протокол от Комисията за парична политика на банката сочи, че вот за напускане може да доведе до спад на растежа и на лирата, както и да ръст на безработицата.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Карни коментира, че ролята на банката е да идентифицира рисковете, а не да стиска палци и да се надява рисковете да си заминат.Тоя вярва ли си...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
"Eдин британец казва следното: Това би било много по-добро, отколкото да живееш под гнета на европейските закони на Камерън и Корбин. Друг добавя: Благодаря за Вашето любезно предложение, господин Путин. Ако не излезем от ЕС, много от нас ще поискат да се възползват от Вашето предложение в бъдеще.Путин се възприема от британците като привлекателен лидер, под чието ръководство те биха искали да живеят неговият рейтинг е умопомрачителен той е в рязък контраст по отношение на британските лидери.Докато премиерът Дейвид Камерън и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин са подкрепени от по-малко от 35 % от британците, Путин се подкрепя от поне 82 % от руснаците това е небивал рейтинг за цялата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още