IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън предупреди за нова световна финансова криза

Червените лампички отново мигат пред глобалната икономика, заяви британският премиер

14:23 | 17.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Камерън предупреди за нова световна финансова криза

Световната икономика отново показва тревожни признаци на задаваща се финансова криза, заяви британският министър-председател Дейвид Камерън, цитиран от CNBC.

„Шест години след финансовият срив, който постави света на колене, червените лампички отново мигат на таблото на световната икономика“, пише премиерът в местния вестник Guardian, предупреждавайки от опасно високи нива на нестабилност и несигурност.

Камерън добавя, че преговорите в областта на глобалната търговия буксуват, еврозоната е на ръба на нова рецесия, а развиващите се пазари забавят растежа си. Към тези фактори допълнителна несигурност прибавят и разпространението на ебола, конфликтът в Близкия Изток, както и нелегитимните руски действия в Украйна, посочва премиерът.

Великобритания е сериозно заджълняла спрямо основните си партньори, но получава похвалите на организации като Международния валутен фонд за това, че е най-бързо растящата икономика сред страните от Г-7 след кризата от 2008 г. насам. Воденото от мнозинството на дясноцентрискта Консервативна партия правителство наложи мерки за икономии и фискални ограничения, откакто дойде на власт през 2010 г., но не успя да се вмести в рамките на заложения бюджетен дефицит през периода.

В статията си британският министър-председател пише още, че в последните години британската икономика е била изправена пред трудни решения. Той обаче подчертава, че е жизненоважно Великобритания да продължи да се придържа към дългосрочния си икономически план.

„След шест месеца Великобритания ще трябва да направи избор – дългосрочният план, при който страната просперираше или лесните решения, които със сигурност ще доведат до нейния провал“, пише Камерън по отношение на предстоящите през май 2015 г. парламентарни избори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
подготвят ни полека лека, че големите искат да си приберат печалбите от борсите и положението е "много лошо" :) Най бързо "развиващата" се UK, ако напусне EU ше ни напрай такава услуга, че си немат и на идея. Чета в китайските новини, че нямат проблеми за сега хората, сключват сделки като откачени с Австралия, Исландия и т.н. свободни търговии чудеса, а нашите западните медии все виждат трагедии, те са най-добре, a останалия свят зле, пък нито една сделка за свободна търговия не съм видял аз между САШш и колониите ЕС. Некой лъже ама кой лъже ше се види на края и май UK ше излезне най-бавно развиващата се сякаш, ако и спрат ресурсите от терористите отекоха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Няма как да не се зададе нова финасова криза след като Великобритания бе първата която започна да печата пари и продължава до днес.Примерът й бе заразителен и е последваха САЩ, ЕС , Япония, резултатъ е , че се покачи днес нивото на финасовите деривати два пъти в сравнение с 2008 година!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още