IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Guardian: Речта на Макрон се стремеше да съживи европейския дух

Медиите в Европа виждат в изказването на френския президент опит да се вдъхне увереност във възможностите на ЕС след тежките години, които блокът преживя

10:03 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Идеите, които френският президент представи вчера за бъдещето на Европейския съюз, са основна обсъждана тема в Европа.

В речта си Еманюел Макрон засегна пет ключови направления, обобщава френският в. "Либерасион". На първо място той говори за "Европа на няколко скорости", за да не може страните, които са по-сдържани, да забавят движението напред на по-бързите, предава БТА.

На второ място засегна укрепването на еврозоната, която трябва да има собствен бюджет, защото еврото е централно за европейската интеграция.

На трето място, Макрон подкрепи засилването на защитните мерки на ЕС, подчертавайки необходимостта от промяна на източниците на енергия, която се налага от Парижкото споразумение за климата, подчертава в. "Либерасион", припомняйки вчерашното изявление на Макрон, че с цел защита на европейските производители, Брюксел трябва да наложи защитни тарифи за страните, които не спазват европейските стандарти.

Изданието отбелязва също, че според френския лидер оттеглянето на САЩ от европейската политика е неизбежно и затова ЕС няма друг избор, освен да гарантира собствената си отбрана, без да разчита само на НАТО. От следващото десетилетие трябва да се създадат и общи европейски сили за намеса, каза вчера Макрон. Същевременно трябва да се създаде и обща европейска политика за предоставянето на убежище.

На пето място Макрон остави начините за постигане на идеите си, като предложи само две реформи на европейските договори - съкращаване на Еврокомисията до 15 членове, както беше предвидено първоначално в Лисабонския договор, и създаването на допълнителни, транснационални листи за европейските избори, за да има европейско пространство за дебати.

Произнасяйки речта си само два дни след изборите в Германия, които изнервиха Европа с възхода на крайната десница, Макрон беше наясно, че думите му ще бъдат внимателно анализирани, както и че не всички от вероятните коалиционни партньори на германската канцлерка Ангела Меркел ще искат да подкрепят предложенията му, пише британският в. Guardian в редакционна статия.

Въпреки недостатъците си това беше добра, ориентирана към бъдещето реч за континента, след като ЕС се сблъска с референдума за Brexit, миграцията, Тръмп и възхода на популизма. Макар че икономическите показатели на блока изглежда се подобряват, той все още остава уязвим и случващото се в Близкия изток, Русия и Турция е източник на притеснения, подчертава британското издание.

Макрон не е първият, който се опитва да вдъхне увереност във възможностите на ЕС след тежките години, които блокът преживя. Евроскептиците може да се присмеят на някои от изявленията му, но френският президент едва ли може да бъде упрекнат, че в момент на несигурност се опитва да изгради визия за континента.

Това беше реч, стремяща се да съживи европейския дух, присъщ на основателите на ЕС след войните на 20-и век, подчертава британското издание. Без съмнение, Макрон иска неговата страна да води Европа заедно с Германия, пише Guardian и посочва, че за френския президент, който е предприел трудни икономически реформи, залозите са високи.

Речите са важни. Те могат да вдъхнат енергия, да мобилизират подкрепа, да поставят цели и помагат да се разберат предизвикателствата по начин, който улеснява справянето с тях. Посланието на Макрон трябва да бъде чуто: Европа се нуждае от повече амбиции, а не от по-малко, пише в заключение в. Европа.

Подтекстът в речта на Макрон беше ясен: 39-годишният президент на Франция заяви, че "суверенна, единна и демократична Европа" е ключова за борбата с възхода на крайната десница на континента, пише в. Washington Post.

Макрон говори след преизбирането на основния му съюзник Меркел за четвърти мандат - въпреки че в очите на мнозина победата ѝ беше засенчена от смайващия възход на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Но крайната десница постигна още по-големи успехи във Франция, отбелязва американското издание, като припомня, че Макрон спечели втория тур на президентските избори след сблъсък с крайнодясната кандидатка Марин льо Пен и нейния "Национален фронт".

Основните предложения на френския президент са за колективни действия по общите европейски проблеми, но вероятно най-важните са за една по-интегрирана Европа "на няколко скорости". Много от тези инициативи зависят от силната френско-германска ос, която се приемаше като даденост преди изборите в неделя, отбелязва в. Washington Post.

Изданието припомня, че преди изборите Меркел беше показала, че е готова да приеме някои от тези идеи и изглеждаше склонна да отвори германската хазна за реализирането им, ако Макрон покаже, че може да приведе френската икономика в съответствие с европейските стандарти. Но резултатите от изборите в неделя усложняват осъществяването на амбициите на френския президент. Мнозина очакват отслабената позиция на Меркел да ограничи способността й да бъде лидер на европейската сцена.

Въпреки това проектите на Макрон все още не са невъзможни, подчертава в. Washington Post, като цитира Доминик Моиси, френски експерт по външна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още