IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Купувайте европейски акции и намалявайте експозициите си към САЩ

Според банката по-слабото евро, сравнително гъвкавата парична политика и ускоряването на растежа в Европа ще подкрепят европейските пазари

12:13 | 21.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	В исторически план пазарите извън САЩ се представят по-добре от американския фондов пазар в 12-те месеца, след като Фед увеличи лихвите, отчитат от банката.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В исторически план пазарите извън САЩ се представят по-добре от американския фондов пазар в 12-те месеца, след като Фед увеличи лихвите, отчитат от банката. Снимка: Ройтерс

Купувайте европейски акции и намалявайте експозициите си към американски акции, препоръчват от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs на фона на напредъка, който Гърция постига в преговорите със своите кредитори, пише CNBC.

Банката повиши тримесечната си оценка за европейските акции на „надпазарна“, а понижи тази за американските до „подпазарна“, предупреждавайки, че исторически те се представят зле в първите 12 месеца, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) повишава лихвите.

„Европейските акции са един от основните класове активи, който извлече ползи от отшумяващата гръцка криза“, коментират от Goldman Sachs.

„Въпреки че евентуално представянето може да бъде ограничено в краткосрочен план след силното възстановяване, няколко подкрепящи фундаментални фактора трябва да допринесат за по-доброто представяне на европейските спрямо щатските акции до края на годината“, твърдят от банката.

Сред тях са по-слабото евро, сравнително гъвкавата парична политика и ускоряването на икономическия растеж в Европа, за който от банката очакват да допринесе за по-силния ръст на печалбите и възстановяването на маржовете на публичните компании.

В Европа Goldman Sachs смята, че италианският борсов индекс FTSE MIB, испанският IBEX 35, германският DAX и британският индекс на средните компании FTSE 250 са надценени, а за подценени счита швейцарският борсов измерител SMI и британският индекс на сините чипове FTSE 100.

Въпреки че банката не включва индивидуална прогноза за всеки индекс, тя очаква общоевропейският STOXX Europe 600 да запише 1,9% възвръщаемост, 5,1% и 12,9%, на тримесечна, на шестмесечна и 12-месечна база, съответно. STOXX Europe 600 вече получи стимул от затихващата криза в Гърция, като скочи със 7% за последните две седмици.

Не само от Goldman са бичи настроени спрямо европейските акции. Юлската анкета на Bank of America (BofA) Merrill Lynch сред фонд мениджъри издава, че апетитът към европейските акции расте. Анкетата отчита, че 40% от фонд мениджърите смятат, че акциите в еврозоната са в подем.

В САЩ Goldman счита, че широкият борсов индекс S&P 500 ще запише спад от 0,7%, намаление от 0,2% и ръст от 3,2% на 3-, 6- и 12-месечна база, съответно.

„Намаляваме оценката си за американските акции, тъй като потенциалът за печалби е ограничен от високите оценки и маржове“, посочват от банката. „В исторически план пазарите извън САЩ се представят по-добре от американския фондов пазар в 12-те месеца, след като Фед увеличи лихвите.“

Очаква се американската централна банка да увеличи лихвите най-рано през септември. Това ще бъде първото повишение от близо 9 години.

Освен това Goldman изразява предпочитанията си за японските акции в следващите 12 месеца. Въпреки че очакват японските акции да се движат в широк диапазон до края на годината, от банката виждат умерен тренд за пазара в първите шест месеца на 2016 г., стимулиран от нарастващите работни заплати, възстановяване на потреблението и капиталовите разходи, положителни печалби и покупките от чуждите инвеститори и Японската централна банка.

Goldman предрича, че TOPIX ще скочи до 1 850 пункта в следващите 12 месеца, което е 11% ръст от текущото ниво.

Все пак банката не очаква всички фондови пазари извън САЩ да се представят добре в 12-те месеца след ръста на лихвите там.

Банката остава „неутрална“ към индекса MSCI Asia, изключващ Япония. Goldman посочва, че въпреки че оценките са атрактивни, потенциалът за растеж на печалбите е слаб, а селективният избор в региона е ограничен.

Инвестиционната банка е оптимистично настроена спрямо борсите в Китай, Индия, Корея и Тайван, а песимистично настроена за акциите в Югоизточна Азия и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
dzk
преди 8 години
"...отшумяващата гръцка криза..." едва ли има някой, който да смята че гръцката криза е отшумяла. Просто за сега има леко затишие. Гръцката криза ще продължи да "отшумява" поне още 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
щом тея казват такова нещо май наистина ше се разпадне тая чикиджийска еврозона, тея голдмана кат гледам и как "помогнаха" на Грецията и на още сумай ти държави, след тях потоп брате .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още