IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският DAX започна сесията със спад от 200 пункта*

Опасенията за световната икономика висят като Демоклев меч над решенията на пазарите участници

10:49 | 21.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Основният борсов индекс на Германия DAX потегли целенасочено в посока към границата от 10 000 пункта и стартира сесията в петък със срив от 2 на сто.

Малко по-късно загубата бе ограничена малко до спад от 1,3 на сто или 10 302 пункта. 

В Париж САС 40 спадна с 1,66 на сто до 4704,27 пункта. Лондонският FTSE-100 изгуби 1,1 на сто и бе на равнище 6298,38 пункта в ранната сесия.  

„Не може положението да остане толкова лошо през целия ден“, коментира кореспондентът на икономическата телевизия n-tv Франк Майер. Следборсови индикатори предвиждаха Dax да е малко над 10 000 пункта.

От началото на седмицата индексът вече загуби над 5 на сто, като в четвъртък курсовете във Франкфурт паднаха с над 2 на сто.

След вече потушените политически кризи с еврото и Гърция, които от пазарна гледна точка вече изглеждат доста назад във времето, сега вниманието на пазарите е насочено към два основни въпроса. От една страна е темата за периода, в който американската централна банка ще повиши отново лихвите за първи път от почти десет години.

Силните икономически данни поставят председателя на ФЕД Джанет Йелън под силен натиск, но последните протоколи показаха, че все още няма единно мнение по темата.

Втората голяма тема се появи внезапно, но пък е по-сериозна – какъв ръст ще отчете световната икономика през 2015 г.? След като в продължение на години развиващите се пазари се считаха за новите двигатели на световната конюнктура, сега възникват съмнения дали този тренд ще се запази през годината.

Пазарите се сепнаха сериозно за първи път през миналата седмица, когато Китайската централна банка бе принудена да обезцени сериозно юана. Това решение обаче засегна и редица други развиващи се икономики.

Календарът с макроикономическите данни за днес не е особено богат, така че пазарните участници няма да имат много възможности за корекция на тенденцията. По време на сесията ще бъдат публикувани данни на GfK за потребителското доверие за септември. От Брюксел следобед ще дойдат данни за потребителското доверие за еврозоната.

И от САЩ няма силни импулси. В четвъртък Dow Jones се срина с 2,1 на сто до 16 990 пункта – най-ниското ниво от октомври 2014 г. По-широкият S&P-500 също падна с 2,1 на сто до 2035 пункта, а Nasdaq загуби дори 2,8 на сто до 4877 пункта.

Котировките на фондовата борса в Токио се понижиха също силно в края на днешната търговия, следвайки тенденцията в САЩ и европейските пазари и на фона на безпокойството за китайската икономика и световната конюнктура. 

Водещият индекс Nikkei -225 потъна с 597,69 пункта или 2,98 на сто до 19 435,83 пункта, отчитайки четвърта поредна сесия на спад.

* Актуално към 10.30 часа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 8 години
DAX 10 336,36-0.92%Към момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Инвесторианските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 8 години
кои графики показват ръст? http://***.boerse-frankfurt.de/en/start#&reiter=virtualtour
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Инвесторът - не че нещо: но в статията казвате: спад, цифричките в таблицата ви показват: спад, графиките обаче показват: ръст.На кое да вярваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още