IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси търсят посока покрай очакваните предсрочни избори в Гърция*

Цените на петрола и благородните метали леко се покачват в сутрешната търговия

13:19 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските индекси търсят посока покрай очакваните предсрочни избори в Гърция*

Европейските акции започват разнопосочно търговията в понеделник, след като борсите отвориха в първия ден след празниците. Очакванията на специалистите са изтъргуваните обеми да бъдат значително по-малки с оглед на празничното настроение.

Общоевропейският индекс EuroStoxx 600 остава непроменен, като основните борсови индекси се насочиха в различни посоки, предаде CNBC.

Индексът FTSE 100 се покачва леко заедно с подобрението в сектора на основните ресурси, което подпомага акциите във Великобритания. Местните минодобивни компании са подкрепени в сутрешната търговия, след като цените на металите леко се покачиха.

Новините за по-нататъшни мерки за ликвидността в Китай също помогнаха, тъй като добивната индустрия традиционно се влияе значително от състоянието на втората по големина икономика в света.

В същото време еврото се понижи спрямо долара до най-ниските си нива за последните 28 месеца. Основната причината за това е предстоящият последен тур на изборите за президент в Гърция. В последните минути стана ясно, че предложеният за поста Ставрос Димас не е успял да събере необходимия брой гласове. Това означава, че в Гърция предстои да се проведат предсрочни избори. До момента акциите на гръцката борса са се понижили със 7% по време на сутрешната търговия.

Подобна стъпка се очаква да доведе до висока волатилност на пазара. Инвеститорите в страната се притесняват, че при предсрочни избори е много вероятно радикалната лява партия да вземе властта. Това ще бъде сериозна заплаха за забележителния прогрес на страната, която в момента има положително салдо, обяснява анализаторът Нийм Аслам.

Цените на петрола се покачват в понеделник, след като инвеститорите се притесниха от сблъсъците между различните военни части в Либия, които се опитват да получат контрол върху доставките оттам. Либия е член на ОПЕК, а организацията отказа да намали производството си през ноември, независимо от понижаващите се цени на суровината.

Алжирският енергиен министър Юсеф Юсфи заяви в неделя, че ОПЕК трябва да намали производството си. Други членове на организацията също протестират срещу решението на групата да запази производствения си таван.

Азиатските пазари продължиха положителния си възход, след покачването на борсата на Wall Street, където продължава да се покачва апетита към рисковите вложения. Японският основен индекс обаче заличи печалбите си от предходните дни, заради негативните новини за възможен случай на ебола в Токио.

Фокусът в търговията там бе върху малайзийския нискотарифен авиопревозвач AirAsia, чийто акции се сринаха със 7,8% до най-ниското си ниво за последните четири седмици. Слабото представяне се дължи на изчезването от радарите в неделя на един от самолетите на компанията, летящ от Сингапур за Индонезия.

Акциите на Allianz също се понижиха при сутрешната търговия, след като германската компания обяви, че е била основният застраховател на изчезналия самолет.,

*Информацията е актуална към 13:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още