IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започнаха седмицата на червено

Основните индекси на страните от периферията на еврозоната се сринаха след последните новини около Гърция

19:42 | 29.06.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските акции в понеделник се сринаха в резултат на засилените опасения, че Гърция може да бъде първата страна, която ще напусне еврозоната след наложения капиталов контрол, съобщава CNBC.

В понеделник Атина постави капиталов контрол, за да предотврати масовото изтегляне на парични средства от банките. Правителството заяви, че ще проведе референдум на 5 юли, който трябва да реши дали страната да се съгласи с офертата на кредиторите или не.

На фона на тези новини общоевропейският индекс STOXX 600 затвори със спад от повече от 2%. Индексите на страните по периферията на еврозоната също отчетоха загуби, като португалският индекс PSI 20 спадна с почти 5%, а испанския IBEX 35 – с повече от 4%.

Гръцката стокова борса беше затворена в понеделник и ще отвори отново на 6 юли, като банките в страната също са затворени.

Банковите акции извън Гърция понесоха тежестта от продажбата на регионалните стокови борси. Цената на акциите на португалската Banco Comercial Portugues се срина с повече от 9%, а тази на италианската банка Banca Monte Dei Paschi Di Siena – с 7%.

В САЩ акциите на Wall Street се задържат предимно на червено в сутрешната сесия в резултат на събитията в Гърция. Сините чипове Dow Jones industrial average отчита спад от 1,18%.

Само някои акции се търгуваха на зелено в понеделник, като акциите на британската минна компания Rangold Resources поскъпнаха с 1% заедно с тези на онлайн търговеца на дребно Ocado и британската аутсорсинг компания Serco.

Туристическият сектор бе сериозно повлиян от терористичните атаки в Тунис от миналата седмица. Акциите на туристическата група Tui се сринаха с 6% в понеделник, а тези на британския пътнически агент Thomas Cook – с почти 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
vankata89
преди 9 години
Само черешовата борса на БФБ не се срина понеже вече е стигнала центъра на Земята :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още