IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се заразиха от устрема на американската икономика

Търговията в Гърция обаче беше изцяло под влиянието на втория провал за избор на президент

19:28 | 23.12.14 г. 2
Европейските борси се заразиха от устрема на американската икономика

Европейските борси приключиха предпразничната сесия с ръстове, породени от ревизираните данни за развитието на американската икономика през третото тримесечие. За кратко през деня индексите изпитаха колебания след неочакван спад на продажбите на нови жилища в САЩ, пише Market Watch.

След това обаче настроение на пазарите донесе съобщението на Министерството на търговията на САЩ, според което БВП на страната расте с 5% през третото тримесечие.

Stoxx Europe 600 отчете ръст 0,61% до 344,06 пункта. Индексът записва най-резкия си шестдневен ръст за последните три години, изчисли Bloomberg. Увеличението на стойността му е с повече от 6 на сто.

Енергийните компании, част от индекса, бяха сред добре представилите се днес. Акциите на Total например поскъпнаха с почти 2% до цена от 43,74 евро за брой.

Търговията на Nutreco натежа на Stoxx Europe 600, след като Cargill се отказа от плановете си да закупи компанията. Акциите на холандския производител на храни за домашни любимци поевтиняха с почти 5% до 44,21 евро за брой.

Търговията с акции на някои от европейските компании беше под влияние на корпоративни съобщения. Швейцарският производител на машини за текстилната индустрия и автомобилни части Oerlikon добави 4,6% към цената на акциите си след новината, че продава част от бизнeса си на Evatec. Търговията се извършваше при цена от 12,60 франка за брой.

Останалите водещи европейски индекси също завършиха сесията с ръстове. Френският САС 40 се повиши с 1,42% до 4 314,97 пункта. За водещият индекс на Франкфуртската фондова борса – DAX 30, увеличението днес е от 0,57 на сто до 9 922,11 пункта. По-слабо е повишението за един от индексите на Лондонската фондова борса – FTSE 100 – с 0,33% до 6 598,18 пункта.

На червено обаче завърши основният индекс на фондовата борса в Атина, след като парламентът не успя да избере президент във втори пореден вот. Athex загуби 1,69% от стойността си и завърши деня на ниво от 853,2 пункта.

Премиерът Андонис Самарас номинира за поста бившия комисар по въпросите на околната среда в ЕС – Ставрос Димас. Той обаче не успя да събере нужното мнозинство в парламента. Последен шанс той ще има на 29 декември, когато ще бъде третият, финален вот, в противен случай в Гърция ще има предсрочни парламентарни избори до няколко месеца.

Стойността на руската рубла пък продължи да расте, подкрепена от информацията, че премиерът на страната Дмитрий Медведев е наредил на пет големи износители да започнат да продават своите валутни резерви. Така стойността на руската национална валута расте с около 1,5% до 54,58 рубли за един долар. За сравнение в понеделник стойността на рублата беше малко над 55,40 за един долар.

През миналата седмица обменният курс достигна малко над 80 рубли за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
fallim
преди 9 години
Merry Christmas______________________FIFA Coins at https://***.mmo7d.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Устрем!???????????????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още