IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси се върнаха към растеж въпреки кризата с Гърция

Пазарът остана фокусиран и върху започналата днес двудневна срещата на Федералния резерв на САЩ

19:43 | 16.06.15 г. 1
Европейските борси се върнаха към растеж въпреки кризата с Гърция

Европейските индекси се върнаха към растеж във вторник, като инвеститорите наблюдаваха за развитието на преговорите за реформите в Гърция и двудневната среща на Федералния резерв на САЩ.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 нарасна с 0,7 на сто, след като по-рано през търговията бе надолу с 0,9%.

След срещата с водещи членове на правителството на Гърция в понеделник премиерът Алексис Ципрас обвини кредиторите за застоя на преговорите. Впоследвие обаче Ципрас посочи, че страната му се намира в тежка криза и се нуждае от помощ.

Интересен коментар направи и гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който обвини кредиторите на страната си в садизъм. По думите му целта им е разпадане на Европейския съюз. Според него предложените мерки не предлагали решение на финансовата криза, а унижение за гърците.

Пазарните участници отправиха погледи и към започналата днес двудневна среща на Федералния резерв на САЩ. Прогнозите са централната банка да коригира прогнозите си за развитието на икономиката и очакванията си за началото на покачването на лихвените проценти.

Същевременно отношенията на САЩ и Европа с Русия може да се влошат още повече. Москва предупреди, че всяко разполагане на военна техника по границата с Източна Европа може да има "опасни последици". Предупреждението дойде, след като руският президент Владимир Путин обяви по-рано днес, че Русия ще разшири ядрения си арсенал през тази година с над 40 нови междуконтинентални балистични ракети.

Air France KLM изтри 3,5%, след като обяви, че прекратява няколко от поддържаните маршрути в опит да се намали разходите.

Производителят на потребителски стоки Henkel спадна само с 0,2 на сто, въпреки че през голяма част от сесията бе назад с над 3% след новината, че съперникът Coty е Wella от Procter & Gamble. По-рано имаше слухове, че Henkel също е оправил оферта за производителя на продукти за грижа за косата.

На територията на макроданните Великобритания излезе от дефлацията, отчитайки ръст на потребителските цени през миналия месец благодарение на транспортните разходи.

Базираният в Германия мозъчен тръст ZEW заяви в месечното си проучване на икономическото доверие, че нагласите на бизнеса в най-голямата европейска икономика са спаднали до 7-месечно дъно. Това предполага, че германското възстановяване страда от страховете от зараза от гръцката криза.

"Фактът, че индексът остава силно на положителна територия означава, че повечето инвеститори все още виждат условия за подобряване в следващите шест месеца, но това мнозинство намалява през всеки един от последните три месеца", заяви европейският икономист в Capital Economics Дженифър Маккоун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Когато пазарът върви надолу, това е ПОРАДИ кризата в Гърция. Като тръгне нагоре то това е ВЪПРЕКИ кризата. Изобщо Гърция се превърна в център на икономическата Вселена. Всичко се върти около нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още