IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа и Турция в търсене на общо решение за бежанската криза

Лондон категорично няма да участва в европейска система за предоставяне на убежище, защото не е част от Шенген, заяви британският премиер Дейвид Камерън

15:15 | 07.03.16 г. 1
Европа и Турция в търсене на общо решение за бежанската криза

Защитата на границите, сътрудничеството с Турция и солидарност с Гърция. Това са основните моменти, които очерта президентът на Франция Франсоа Оланд преди началото на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС) и Турция.

Той беше категоричен, че трябва да бъде постигнато споразумение за реадмисия на икономическите мигранти обратно в Турция, но и Европа трябва да поеме своите ангажименти по релокацията на бежанците в държавите от общността. Френският прездент приветства и усилията на НАТО да подсили опазването на гръцко-турската граница в Егейско море.

„Отговорът на бежанската криза трябва да бъде европейски“, коментира още френският президент.

„Това не е проблем на една държава, затова трябва да намерим общо, европейско решение“, коментира и гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането си в Брюксел. Той отправи критика за липсата на солидарност и споделянето на отговорност, които са основни принципи на ЕС и припомни за споразумения от предишни съвети, които не са спазени от всички членове на общността.

Ципрас призова за активизиране на процеса по релокация на бежанците.

Солидарността е в дневния ред на Европа днес, коментира от своя страна и турският премиер Ахмет Давутоглу. Той припомни, че това е втората среща на високо ниво между ЕС и Турция само в рамките на три месеца.

Според него трябва да бъде погледната общата картина – не просто решаването на бежанския проблем, а и цялото бъдеще на Европа в контекста на солидарността между страните.  Давутоглу обвърза разговорите за ограничаването на мигрантите с присъединяването на Турция в ЕС и допълни, че страната му е готова да бъде член на общността.

Специалният статут на Великобритания по отношение на Шенгенското пространство припомни премиерът Дейвид Камерън при влизането си в залата за разговори. Кралството постигна клауза за отказ от участие в тази европейска политика и не е част от споразумението.

По тази причина и Лондон категорично няма да участва в общоевропейска система за предоставяне на убежище, но пък ще помогне за подсилване на охраната на границата между Гърция и Турция в Егейско море, защото това е проблем за цяла Европа.

Дори и страните извън ЕС са засегнати от мигрантския поток, посочи още британският премиер. 

Всичко за бежанската вълна, обхванала Европа, можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Ако ЕС не рухне съвсем скоро, целият континент ще се превърне в сборище на араби и африкански ***! Всички, които търсят по-добри климатични и урбанистични условия, ще се процеждат в континента, малко по малко! Както Африка, така и Близкият Изток ще бъдат раздирани от войни идните 30 години! Увеличението на населението там, ще кара милиони да мигрират към "гостоприемна" Европа! За съжаление се очертава, белият човек и европейците, да споделят съдбата на индианците в условията на съществуващ ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още