IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира да разшири военната си операция в Средиземно море

При разрешение от либийското правителство ще бъдат изпратени и сухопътни сили в страната

17:31 | 19.02.16 г.
<p>
	Група спасени в Средиземно море имигранти слизат на европейска територия от италиански военен кораб. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Група спасени в Средиземно море имигранти слизат на европейска територия от италиански военен кораб. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) планира да разшири военната си операция Sophia в Средиземно море срещу трафикантите на хора, като изпрати сухопътни сили в разкъсваната от война Либия, съобщава онлайн изданието businessinsider.com, като се позовава на изтекъл документ на европейските власти, предоставен от източник от една от държавите членки на общността.

Документът е подготвен от италианския ръководител на мисията и е предназначен за комисията по отбрана на Европейския парламент (ЕП), както и за комисията по сигурността.

От документа става ясно, че мисията Sophia е готова да се премести в либийски териториални води, за да спират още там трафикантите на хора към Европа, но няма да го направи, докато не получи потвърждение от легитимните власти на страната.

В момента обаче Либия е разкъсана между конкуренцията на две правителства и различни военни групировки и едва ли ще се намери някой, който да вземе такова решение, отбелязва изданието.

В доклада се намеква и за стартирането на третата фаза на военната мисия. Това вероятно има отношение към евентуално изпращане на военни на ЕС в Либия, но отново само ако се получи разрешение от националното правителство.

В доклада се казва още, че мисията е във втората ѝ фаза от октомври миналата година. В нея участват 16 плавателни съда и въздухоплавателни средства на няколко европейски държави.

Ръководителят на мисията я определя още като успешна заради арестите на 46 трафиканти и унищожените 67 лодки за превоз на имигранти от Северна Африка към бреговете на ЕС.

Броят на арестуваните не е много голям, но ефектът от операцията е пренасочване на потоците към Източното Средиземноморие. Трафикантите вече предпочитат да насочват имигрантите към Гърция.

В доклада се потвърждава готовността на участниците в мисията да се премине към втора фаза – операция в либийски териториални води, но са отразени различните юридически и политически препятствия за това.

Според източниците на изданието и двете правителства на Либия са категорични, че няма да допуснат чуждестранна операция в териториалните води на страната. Има обаче възможност за реализирането ù, ако се предложи обучение за либийския военноморски флот и крайбрежната охрана.

Междувременно САЩ обявиха, че във въздушна атака е поразен лагер на терористичната организация „Ислямска държава“ в Либия, съобщава ВВС. При атаката са загинали поне 38 души.

Вашингтон твърди, че при нападението е загинал и един от тунизийските екстремисти, свързван с терористичните атаки в Тунис от миналата година.

Организацията е активна в Либия от повече от година, като според САЩ бойците ѝ в Либия са над 6 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още