IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ приветства новия гръцки закон за спасяване на банки

Институцията обаче изрази известни опасения по текстове, ограничаващи независимостта на централната банка на Гърция

14:53 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) приветства проектозакона на Гърция, с който правилата за разрешаване на проблеми на банките се привеждат в съответствие с правото на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg. Централният орган все пак предупреждава, че някои от правилата може да накърнят независимостта на местния паричен орган.

„ЕЦБ приветства проектозакона, тъй като той заздравява съществуващите механизми и процедури на централната банка на Гърция, с които тя прилага ефективни мерки за превенция, ранна интервенция и разрешаване на проблемите на банките“, заявява базираната във Франкфурт институция в свое правно становище, публикувано на сайта ѝ.

ЕЦБ не коментира дали законът „ефективно освобождава гръцката държава от задълженията да внедри Директивата за възстановяване и оздравяване на банките (BRRD) в гръцкото законодателство“.

Транспонирането на правилата на ЕС за спасяването или затварянето на засегната банка бе поискано от лидерите на еврогрупата като условие за допълнителната финансова помощ за Гърция. Европейските правила, влизащи напълно в сила от 1 януари 2016 г., имат за цел да спрат правителствата да плащат сметката за банковите фалити.

ЕЦБ заяви, че тъй като централната банка на Гърция вече е органът за надзор и решаване на проблеми в страната, транспонирането на BRRD не представлява голяма промяна в отговорностите ѝ. Имайки това предвид, разпоредбите в закона все пак могат да затруднят оперативната ѝ независимост, се твърди в становището.

„Изисквайки предварително съгласие от министерство на финансите за всички решения, свързани с продажбата на бизнес, създаването на „мостова“ банка, разделяне на активите, спасяване, записване или преобразуване, независимо дали това може да има пряк фискален ефект или системно отражение, законът изглежда надхвърля“ текстовете на BRRD, заявява ЕЦБ.

Според банката това създава възможността министерството на финансите да бъде считано за втори орган за решаване на проблеми с банките заедно с централната банка на Гърция.

„Консултиращият орган се приканва да помисли дали предварителното одобрение от министерството на финансите не трябва да бъде ограничено само до случаите, когато мерките за решаване на проблемите имат пряк фискален ефект или системно отражение“, се твърди в становището.

ЕЦБ изразява и опасения, че клаузите за лична отговорност, засягащи висши служители на централната банка на Гърция, може да не са пропорционални. Финалният закон би трябвало да гласи, че при никакви обстоятелства централната банка не може да поема финансовите задължения на субекти в процес на ликвидация.

Гръцките банки ще получат около 25 млрд. евро свеж капитал от еврозоната като част от спасителния заем, предложен през този месец. Имайки предвид, че разпоредбите на европейското право влизат в сила едва от януари, всяка банкова ликвидация междувременно може да се извърши съгласно съществуващото законодателство. Надзорният орган на ЕЦБ ще реши точната сума, която ще бъде предоставена на банките и ще проведе стрес тест на балансите им.

Планира се законът да бъде обсъждан в гръцкия парламент на 22 юни, като вотът вероятно ще бъде около полунощ местно време.

Всичко за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още