IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги разочарова пазарите*

Въпреки ниската инфлация паричната политика почти не се облекчава и това потопи индексите

16:37 | 03.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги разочарова пазарите*

Европейската централна банка (ЕЦБ) наистина поднесе изненада днес, но тя бе с негативен привкус за пазарите. Въпреки ниската инфлация паричната политика почти не се облекчава.

Вследствие на решението водещият германски индекс Dax се срина в следобедните часове с 3,5 на сто до 10 785 пункта, MDax е надолу с 2,2 на сто до 20 914 пункта, а технологичният TecDax се свива с 2,3 на сто до 1831 пункта. По-рано той маркира исторически връх до 1887 пункта. Общоевропейският индекс  Euro-Stoxx-50 загуби 3,0 на сто от стойността си до 3366 пункта.

Драги тотално разочарова. Едно и също, едно и също. Добре де, количествените облекчения не работят. Има ли смелчага, който да каже тези слова публично. Не. Ще се движим като кефали с гърчове по дъното. Това е.

Публикувахте от Bisser Manolov в 3 декември 2015 г.

„Еуфорията бе голяма, затова и потенциалът за разочарование бе голям“, заяви борсовият експерт на n-tv Сабрина Маргграф. Пазарните участници са очаквали политиката да бъде отслабена и ЕЦБ да купува месечно облигации за поне 70 млрд. евро, вместо досегашните 60 млрд. евро. „Това не се случи, заради което еврото се катери нагоре, а DAX пада“.

„Dax e заплашен от черен ден“, казва дилър, цитиран от N-tv. За първи път Драги не само не е доставил нещо съществено, а дори е разочаровал по всички фронтове... 

По-рано днес стана ясно, че най-важната лихва - лихвеният процент по основните операции по рефинансиране, остава непроменена на ниво от 0,05%. Лихвеният процент по пределното кредитно улеснение също е без промяна - 0,30%. Лихвеният процент по депозитното улеснение ще бъде понижен с 10 базисни пункта до -0,30%, считано от 9 декември 2015 г. 

Еврото поскъпна силно спрямо долара с най-голям ръст от август насам. Към 16,30 еврото бе с ръст от 1,7% до 1.0791 долара, най-висока стойност от  24 август, показват изчисления на Bloomberg.  

 

 

 

*Актуално към 16.30 часа бг. време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 11
Иван Митев
преди 8 години
Ръководителят на Европейската централна банка г-н Марио Драги продължава да не зачита, че икономическото стимулиране на Еврозоната е необходимо, но не е достатъчно за стабилен стопански просперитет.При условия на сегашната сгрешена европейска парична система това подпомагане отлага ескалация на кризи дългов рак, но за сметка на бъдещи завишени щети.Европейската централна банка не може да спаси от разрастващи се опасности, защото причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още