IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги окуражи европейските борси

Обещанието на председателя на ЕЦБ да стимулира икономиката при нужда помогна на пазарите да заличат първоначалните загуби

19:29 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги окуражи европейските борси

Европейските борси приключиха сесиите в понеделник с ръстове, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за пореден път потвърди готовността си за по-нататъшни стимули за икономиката на еврозоната, предава CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 финишира с печалба от 0,81% при 3 084,79 пункта. Германският DAX добави 0,58% към стойността си, достигайки 9 306,35 пункта.

Френският CAC 40 затвори с ръст от 0,56% при 4 226,10 пункта, докато британският FTSE 100 приключи сесията с увеличение от 0,26 на сто до 6 671,97 пункта.

Сесията започна със загуби за европейските акции, които последаха японския Nikkei 225 на негативна територия, след като японската икономика се сви с 1,6% през третото тримесечие и по този начин изпадна в рецесия.

Речта на Драги пред Европейския парламент, в която той отново увери, че ЕЦБ ще се намеси с нетрадиционни стимули за икономиката на еврозоната, ако това се налага, обаче се оказа повратната точка в хода на търговията, вдъхвайки оптимизъм на инвеститорите.

„Ако почувстваме, че ЕЦБ започва да изненадва пазарите с по-активни действия, тогава може да се ориентираме към европейски ценни книжа“, коментира директорът в Standard Life Investments Андрю Милиган.

Акциите на фармацевтичната компания Merck KGaA поскъпнаха с 3,58% до 76,83 евро за акция, след като тя се договори с американския си конкурент Pfizer за сътрудничество при разработването на експериментално лекарство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още