IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Нека оздравителният процес да започне

Лидерите на ЕС предупредиха, че преговорите с Великобритания за търговско споразумение след Brexit ще бъдат сложни

20:43 | 13.12.19 г.
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Консервативната партия във Великобритания Борис Джонсън обеща единство, малко след като си осигури петгодишен мандат с по-голямо от очакванията парламентарно мнозинство, предава CNBC.

В изявление пред Downing Street Джонсън заяви, че страната ще изгради ново партньорство с Европейския съюз и призова британците да преодолеят дълбоките различия от последните няколко години.

„Призовавам всички да сложат край и да позволят оздравителният процес да започне“, каза Джонсън.Той заяви, че при посещението си тази сутрин в Бъкингамския дворец е получил разрешението на кралица Елизабет Втора да състави ново правителство и каза, че в понеделник ще започне работата на новия парламент.

"Ние ще се обединим, ще постигнем повече, като сплотим Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще са заедно, ще вървим напред и ще разгърнем потенциала на цялата страна, като създаваме възможности за всички", изтъкна Джонсън.

Според окончателните резултати от изборите консерваторите печелят 365 места в парламента, което им осигурява мнозинство от 80 места в Камарата на общините. Победата на Джонсън вероятно ще открие пътя за излизането на петата по големина икономика в света от Европейския съюз до края на следващия месец.

Междувременно лидерите на ЕС приветстваха триумфа на премиера Борис Джонсън на изборите и го определиха като шанс за слагане на край на мъчителните тригодишни преговори за Brexit, но предупредиха, че разговорите за новите отношения между съюза и Великобритания ще бъдат трудни.

27-те лидери на страните членки на ЕС, които провеждат среща в Брюксел днес, призоваха за бърза ратификация на сделката по раздялата от новия британски парламент, така че преговорите по бъдещите отношения да могат да започнат по време на преходния период, който трябва да продължи до декември догодина.

„Ще бъде много сложно. Става дума за отношения в редица области, в търговията, в риболова и сътрудничеството в сигурността и външната политика“, заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след срещата на върха.

„Най-голямото препятствие пред нас ще бъде необходимостта да разрешим тези проблеми много бързо. Трябва да приключим до края на следващата година, а през юни да решим дали искаме да удължим периода на преговорите. Великобритания заяви, че не иска удължаване“, допълни Меркел.

Стратегическо партньорство

Председателстващият срещата на върха Шарл Мишел заяви, че 27-те страни членки на ЕС искат „много силно стратегическо партньорство“ с Великобритания след Brexit.

„Но ЕС е готов да защитава интересите си. Равните възможности за игра са много важна цел“, заяви Мишел, имайки предвид настояването на блока за гаранции за честно състезание при изработването на нова търговска сделка с Великобритания.

В съвместна декларация 27-те лидери на ЕС заявиха, че бъдещите отношения с Великобритания ще трябва да се основават на „баланс на правата и задълженията и да гарантират равни възможности за игра“.

За постигането на търговските споразумения на ЕС с Южна Корея, Япония и Канада бяха необходими между пет и девет години. Представители на съюза твърдят, че планът на Джонсън за отклоняване от правилата на ЕС вместо за следването им може да усложни още повече преговорите.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че колкото повече Великобритания опитва да дерегулира икономиката си след Brexit, толкова по-голяма ще е загубата на достъп до единния европейски пазар.

„Не мисля, че могат да имат силни отношения с единния пазар в Европа със значителни регулаторни различия в областта на климата, околната среда, икономическите и социалните регулации“, каза Макрон на пресконференция в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия, която води преговорите с Великобритания от името на 27-те страни членки, повтори посланието на Меркел. „Времевата рамка пред нас е много предизвикателна“, каза Урсула фон дер Лайен. „Готови сме да извлечем максималното от краткия период… Да, Великобритания ще стане трета страна, но в крайна сметка ще имаме безпрецедентно партньорство“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още