IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Börse придобива напълно Stoxx и Indexium

Сделката е за 650 млн. швейцарски франка, като се очаква да бъде завършена до края на юли

17:53 | 27.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Deutsche Börse придобива напълно Stoxx и Indexium

Deutsche Börse разширява предложенията си в сектора на бизнеса с индекси чрез две придобивания. Базираната във Франкфурт фирма придобива напълно оперираните досега съвместно с швейцарската борса SIX компании Stoxx и Indexium.

Цената на сделката е 650 млн. швейцарски франка, или около 614 млн. евро. Очаква се сделката да бъде завършена до края на юли. Покупката ще се финансира чрез краткосрочен дълг. За дългосрочно финансиране Deutsche Börse планира да издаде хибридни облигации, предава DPA. 

Досега Deutsche Börse държеше 50,1 на сто от доставчика на индекси Stoxx и 49,9% от оператора на платформите Indexium. Бордовете на директорите вече са одобрили сделките.

Обявяването на сделката не е изненадващо. Още в края на юни Deutsche Börse обяви, че преговаря със SIX за пълното придобиване на двете компании. Още тогава се спекулираше и за сега договорената цена.

Анализатори оценяват сделката за „стратегически смислена“. Планираното сливане получи положителни коментари от наблюдателите на бранша още в края на юни. Една подобна покупка би пасвала в общата стратегия на концерна, обяви тогава анализаторът Нейл Смит от Bankhaus Lampe. Общата цена от 650 млн. франка бе коментирана от анализаторите на RBC Capital Markets като „премерена“.

През уикенда Deutsche Börse обяви и придобиването на базираната в Германия платформа за търговия с чуждестранна валута 360Т за 725 млн. евро. Преди десетилетие основателят на 360T се опита да стартира ново поколение форекс платформи. Данни на Euromoney показват, че 360T в момента е третата по големина такава платформа след FXAII на Thomson Reuters и FX Connect, като се нарежда пред Bloomberg.

Deutsche Börse ще представи финансовите си резултати след края на борсовата сесия в понеделник. След силното начало на годината се очаква и резултатите за второто тримесечие да са силни. Програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка и несигурността около Гърция вероятно са се отразили добре на търговските обеми, коментират анализатори.

Борсовите оператори са склонни да придобиват пазарни индекси с цел повишаване на приходите, тъй като тенденцията при големи инвеститори е да проследяват индекси и борсово търгувани фондове (ЕTF), а не да се фокусират върху отделни акции, пише MarketWatch.

През 2014 г. London Stock Exchange закупи американския оператор на индекси Frank Russell за 2,7 млрд. долара в ход, насочен към установяването ѝ на трета позиция при борсово търгуваните фондове след световните лидери на пазара S&P Dow Jones и MSCI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още