IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DAX се срина с над 2%

В основата на отстъплението бяха по-слабите данни от Германия и загрижеността за растежа на световната икономика

19:35 | 10.10.14 г. 9
DAX се срина с над 2%

Европейските индекси затвориха c резки спадове в петък, след като загрижеността за растежа на световната икономика и по-слабите икономически данни от Германия засегнаха апетита за риск.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 затвори с отстъпление от 1,47 на сто до 1 294,54 пункта, като възстанови част от загубите си, отчетени по-рано през деня. Всички останали водещи борси също приключиха търговията на червено.

"Лошите икономически данни се разглеждат като с негативизъм, а миролюбивите сигнали от централните банки се приемат като признак на слабост, а не причина за засилване на акциите", посочиха анализаторите от Capital Spreads, цитирани от CNBC.

"Навлизането в почивните дни с толкова много несигурност само ще засили още песимизма и желанието за измъкване от рисковите активи", изтъкнаха още те.

Продължаващият спад на цените на петрола бе в центъра на вниманието в навечерието на последния за годината сезон на отчетите. Петролът сорт брент поевтиня под 89 долара за барел за първи път от 2010 г. насам, докато цената на американския суров петрол спадна до най-ниската си стойност от 2011 г.

Книжата на френската инженерингова компания Technip поевтиняха с малко над 5 на сто в петък. Гигантите Shell, Total и BP пък изгубиха по над 1 на сто вследствие на спадащите цени на петрола.

По-рано през деня президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че инвеститорите очакват институция да започне да увеличава лихвените проценти до 2017 г., заяви президентът на институцията Марио Драги.

"Поглеждайки към очакванията на пазара, първото увеличение на лихвените проценти се предвижда до 2017 г.", каза Драги по време на реч в Brookings Institution във Вашингтон в четвъртък.

Гуверньорът обеща за пореден път да разшири още мерките за стимулиране, ако е необходимо.

"Изпълнителният съвет повтори много пъти, дори и когато предприемаше нови мерки: той е единодушен в своя ангажимент да предприеме допълнителни нестандартни мерки за справяне с рисковете от твърде продължителния период на ниска инфлация", отбеляза той.

На макроикономическия фронт промишленото производство във Франция през август остана без изменение спрямо предходния месец. Сходният индикатор за Италия пък показа ръст от 0,3% на месечна база през август. И двете стойности останаха под очакванията.

Дефицитът по външната търговия със стоки и услуги във Великобритания се сви значително под очакванията през август, достигайки най-ниското си равнище в последните 5 месеца. Общият внос спадна с 4,2% до най-ниското си ниво от октомври 2010 г. Понижението на износа пък достигна 1,7%, като постигнатото равнище е най-слабото от декември 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Украйна е една голяма Македония. Измислена държава, измислен език. Западните територии, където са "правилните" "украинци", например Лвов, са били полски. Лвов е бил третия по големина полски град. Източните, където тече войната са само чисти руснаци. Държава Украйна никога не е имало. Не знам какви са тези глупости, които пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
IvoDim
преди 9 години
А това което притеснява РФ (руснаците) му се вика полетно време на ракетите и нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
IvoDim
преди 9 години
Айде да не е през 7800 а в диапазона 8370-8090...А? С уговорката че ако нещата са много сговнени (повече от най-негативните очаквания) ще се отърка в 6900. Ама чак 6000 ми се вижда...много.Сполай ВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
IvoDim
преди 9 години
Ще отговоря малко по-пространно. Както на твоя въпрос, така и за Българофилието.Та на какво да противодействаме? И то от гледна точка на Българските интереси, на първо място, и контекстуално на факта, че сме членове на ЕС.Ами нашите интереси в случая са да имаме доставки на природен газ (несъстоялата се диверсификация на доставките е друга тема) и да запазим и/или увеличим стокообмена с РФ, естествено с цел да печелим пари. Ами никак. А защо? НИКАК. Ами трябва да познаваме ситуацията в региона и мотивите на страните. По същество "Украйна" за РФ е Македония за България. Но за разлика от НАС, руснаците държат на своите сънародници зад граница. А там в Украйна има по украински данни около 9 милиона етнически руснаци. А самия Крим е територия отвоювана от държава наричана някога Кримско Ханство. Т.е. Татарите са основните потърпевши. Пак повтарям нашата реакция трябваше да бъде обусловена единствено/основно от гледна точка на Българските интереси.Защо РФ няма да припознае исконно Български територии за свои, няма и най-малкото основание. И защото сме членове на ЕС и НАТО. И защото имотите по Черноморието автоматично не правят собствениците им граждани на дадена държава. Иначе именно РФ в Региона ни, заедно с отново изгряващата Турция са основните фактори. Т.е. и заплахи.Иначе европейците си се *** тотално, особенно Германия и Италия. Германия защото има огромен бизнес с и в РФ. А Италия защото Южен Поток е с крайна точка именно Италия. Която няма добра енергетика и за да расте и трябват енергийни ресурси. Които традиционно за Италия идваха от бившата и колония Либия. Но някак Либия сега нещо не прилича на държава (след като пречукаха Кадафи) и от там доставките първо за понамаляли, втори не са особено сигурни. Не е ясно кое племе следващата седмица ще превземе петролните полета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
E инвестора 2% срив ли е сега ви питам аз ? .. :), нали писах там още през 2013, че ше слезне малко е кво са, сринал се DAXa ... :) нищо му нема а кат летеше на горе всичко без грижно ееее да ама има и гравитация .. :)) ше послезне после още малко къде 7800 че там е SMA200 на седмична а там не е бил от сумай години не става така и после пак на горе не може само е една посока. Къде са са майсторите тука у форумо дет писаха преди, че DAXa щял да хои на 15 000 ... :)) той ше хои ама първо малко през 6 хилки ше мине и тек тогава ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
"Как според теб трябваше да се противодейства на руските апетити към Украйна?"====Първо нека изясним, заради чии апетити започна всичко. Кой подкрепи преврата? Къде е законно избраният им президент на Украинците? :) Ето как успешно действа пропагандата. Една лъжа казана достатъчно брой пъти става истина. :) Вече се приема че Русия е агресор и имала апетити. Всъщност, кримчани буквално избягаха от хунтата в Украйна. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 16
MarginCall
преди 9 години
Добре де, като си "българофил" по самоопределение, имам един въпрос. Как според теб трябваше да се противодейства на руските апетити към Украйна? Защото, не че нещо, ама утре Путин може и България да припознае като руска територия, с толкова изкупени от руснаци имоти по черноморието. И тогава ли щеше да викаш на европейците: спокойно, не се месете. Ми язък ти за Българофилството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
IvoDim
преди 9 години
на това му се вика дружно осиране. и кой знае защо не си казват истинската причина - а тя е влошените отношения с русия ( ооо не ме заподозирайте че съм русофил, българофил съм, нейсе). Та след като целия ЕС има огромен стокооборот с РФ, бе идиотия да се правят санкции, още повече заради "украинците". Или както се е похвалил пред харвардски студенти Байдън те не искаха(европейците) ама ние ги понасилихме (изнасилихме) Аре сполай ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още