IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийски съд заподозря HSBC в данъчни измами и пране на пари

Швейцарското поделение на банката е действало чрез офшорни компании, твърдят от белгийската прокуратура

15:55 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Белгийски съд заподозря HSBC в данъчни измами и пране на пари

Белгийски съд заподозря швейцарското подразделение за частно банкиране на британската банка HSBC в данъчни измами и пране на пари, обвинявайки банката в предлагане на богати клиенти на начини за укриване на доходи и данъци.

Прокурорите заявиха, че обвиненията, свързани с незаконна дейност, са насочени към швейцарското потребителско звено на HSBC. Част от проблемите са свързани с търговията с диаманти в белгийското пристанище Антверпен.

"Швейцарското поделение е заподозряно, че съзнателно е насърчавало данъчните измами чрез офшорни компании, предоставяни на разположение на определени привилегировани клиенти", заявиха от прокуратурата в изявление.

В становището си прокурорите казаха още, че офшорните компании са базирани в Панама и Вирджинските острови. Те не са извършвали стопанска дейност и единствената им цел е била да крият богатството на клиентите на банката.

"Щетите, нанесени на белгийската държава се оценяват на стотици милиони евро", посочиха прокурорите.

Във връзка с разследването домовете на около 20 клиенти на HSBC Private Bank Switzerland са били претърсени през октомври миналата година.

Говорител на HSBC, потърсен за коментар от Ройтерс, изтъкна, че компанията е наясно с действията на магистратите в Белгия във връзка с дейността на швейцарското звено и това дали то е действало адекватно във връзка с изискванията за данъчна отчетност. От банката не дадоха допълнителен коментар.

Скандал не е първият за годината за британската банка. През май европейските антитръстови регулатори обвиниха три големи банки в манипулиране на основни лихвени проценти, свързани с еврото, заплашвайки ги с тежки глоби. В списъка попадна и HSBC.

Още по-рано, през януари, кредиторът пък ce оказа една от двете финансови компании, заедно със Citigroup, които отстраниха по двама от своите форекс трейдъри вследствие на международното разследване за възможна манипулация на валутния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още