IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия предотврати терористичен атентат

По време на акцията са били ликвидирани двама терористи

22:29 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Белгия предотврати терористичен атентат

Трима терористи, които подготвяли атентат в Белгия и успели да напреднат много в подготовката си, са били обезвредени при полицейска операция тази вечер в югоизточния град Вервие, недалеч от границите с Германия и Холандия, предава БТА. Двама от тях са убити, а третият е задържан.

Властите решиха да повишат готовността за действия срещу терористична заплаха до трето, предпоследно ниво.

Тримата, от арабски произход, са се завърнали едва преди седмица от Сирия, където са се сражавали на страната на "Ислямска държава". Те са поддържали връзка с Амеди Кулибали, разстрелян от френските специални части миналата седмица в Париж, след като взе заложници в еврейски хранителен магазин.

При днешната операция няма жертви сред полицаите, но се съобщава за ранени. Кадри от мястото показват, че сградата, нападната от специалните части, гори. Свидетели разказват, че тя не е била евакуирана преди атаката.

В Белгия тази вечер е в ход антитерористична операция, има задържани в различни райони на Брюксел. Задържан е и мъж от северноафрикански произход, който по-рано тази вечер заплаши с оръжие и с викове "Аллах е велик" пътници в метрото в столицата. Съобщава се, че централата на Европейската комисия е поставена под въоръжена охрана.

Според националния експерт по въпросите на тероризма Клод Монике операцията вероятно е била подготвяна от по-рано и е била ускорена от събитията в Париж. По неговите думи това е успех, който показва, че белгийските власти следят отблизо джихадистите, макар за пълното проследяване на един заподозрян терорист да са необходими от 30 до 60 държавни служители.

По-рано днес двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на ИД и Ал Кайда заплахи за удари в Белгия и други европейски държави.

Вервие, Брюксел и Антверпен са основните места, откъдето произхождат белгийските джихадисти. Неколкостотин джихадисти с белгийски паспорти заминаха в последните две години на фронта в Сирия и Ирак, където се бият на страната на "Ислямска държава". Белгия е една от държавите, които участват в международната коалиция, нанасяща удари срещу ИД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още