IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атентат в Лион взе поне една жертва

Предполага се, че извършителите са носили ислямско знаме

12:58 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атентат в Лион взе поне една жертва

Един човек загина, а няколко бяха ранени при атентат в  в промишлено предприятие в Сен Кентен Фалавие, близо до френския град Лион до френския град Лион, съобщава AFP. 

Извършителят на атентата край Лион е носел ислямско знаме и е взривил няколко контейнери с газ в сграда на фирма в Сен-Кентан-Фалавие край Гренобъл, съобщава Ройтерс. На мястото има една жертва и няколко ранени, посочват източници в полицията.

Френски медии съобщават, че на мястото на нападението е намерено обезглавено тяло, заедно със знаме с ислямистки надписи. AFP предава, че върху самата глава също имало надписи на арабски език.

За мястото е заминал вътрешният министър Бернар Казньов. Според Sky news е направен поне един арест, въпреки че се съобщава за двама нападатели, които са носели ислямистки знамена. Според източници двамата са забили автомобил във фабриката, след което влезели в нея и взривили няколко малки експлозивни устройства.

Припомняме, че в четвъртък френският парламент прие закон, с който разширява правомощията на службите за сигурност при преследване на заподозрени терористи. Управляващото социалистическо правителство във Франция реши да приеме такива законови текстове след ислямистките въоръжени нападения в Париж, при които бяха убити 17 души за три дни. Припомняме, че в началото на януари редакцията на френския хумористичен вестник Charlie Hebdo беше нападната от маскирани терористи, които убиха 12 души и раниха над 20 души. По-късно броят на загиналите достигна 17.  Причината за това са карикатури на пророка Мохамед и на лидера на Ислямска държава, публикувани от вестника. Преди време същото издание е било нападано чрез бомби и чрез хакерски атаки. 

Въпреки че беше гласуван, законът няма да влезе в сила, докато съдът не се произнесе доколко той отговаря на Конституцията на Франция.

Новината за приемането на закона съвпадна и с новите разкрития на WikiLeaks, че Агенцията за национална сигурност в САЩ е подслушвала трима френски президенти - Франсоа Оланд, Никола Саркози и Жак Ширак. Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж призова политиците да започнат парламентарно разследване на случая и допълни, че ще има и други разкрития.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още