IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кървавите сблъсъци на изборите във Венецуела взеха над 10 жертви

Резултатите от вота са спорни, тъй като управляващите и опозицията представят коренно различни данни

09:29 | 31.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това е най-яростният политически конфликт във Венецуела от дълго време насам: по време на изборите вчера за Учредително събрание, които бяха свикани от правителството на президента Николас Мадуро, загинаха 13 души, пише немският Handelsblatt. Най-ожесточени са били сблъсъците между между протестиращи представители на опозицията и Националната гвардия, въпреки забраната за шествия.

Резултатите от вота обаче са спорни, тъй като управляващите и опозицията представят коренно различни данни. В Каракас много избирателни секции останаха празни, но правителствени служители публикуваха снимки на дълги опашки пред избирателните секции в страната. През целия ден в неделя пък опозиционери публикуваха кадри с почти празни или малко посещавани секции, пише още Handelsblatt. 

Най-малко 10 души бяха убити вчера във Венецуела при протестите срещу изборите за Учредително събрание, което трябва да изработи новата Конституция на страната, предаде Франс прес. Според Ройтерс загиналите са 15, като агенцията цитира данни на опозицията.

САЩ, Аржентина, Перу, Колумбия и Панама заявиха, че няма да признаят изборните резултати.

Противниците на Мадуро отправиха призив за протести днес и в сряда. „Ние не признаваме този фалшифициран процес, за нас той не съществува”, заяви опозиционният водач Енрике Каприлес, цитиран от Ройтерс.

В съответствие с досегашната конституция, за да бъде свикано Учредително събрание, е необходимо да са гласували 15% от имащите право на глас, припомня ТАСС. 

Според данните на властите избирателната активност е била 41,53%. Този процент беше оповестен от председателя на Националния избирателен съвет на Венецуела Тибисай Лусена.

Това означава, че са гласували 8,089 млн. души от 19,4 млн. регистрирани гласоподаватели.

Опозицията обаче оспорва данните. Според нея вчера са гласували под 15% от имащите право на глас. Това означава, че гласа си са дали между 2 и 3 млн. души.

Независимо изследване пък посочва, че гласувалите са били 3,6 млн. души, предаде БТА, като се позовава на Асошиейтед прес.

Президентът Николас Мадуро пък изпадна в неловка ситуация, след като при опит да гласува вчера изборната му карта не бе разпозната от електронния четец, предаде ДПА.

В социалните медии бе разпространено видео, на което се вижда как президентът слага картата си в четеца и на него се изписва: "Такъв човек не съществува или картата е невалидна". Телевизията предаваше на живо как гласува президентът, но камерите бързо бяха изключени, щом се разбра за техническата грешка, добавя ДПА. Мадуро след това отиде да гласува в работническо предградие в източен Каракас заедно със съпругата си Силия Флорес.

Междувременно стана ясно, че правителството на президента Доналд Тръмп обмисля да наложи санкции на петролния сектор във Венецуела в отговор на вчерашните избори за учредително събрание, които Вашингтон нарече фарс, предаде Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още