IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия и САЩ разчистват пътя пред новото световно търговско споразумение

Искането на Делхи да запази правото си да складира и субсидира основни хранителни продукти за бедните спъваше преговорите

13:01 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия и САЩ разчистват пътя пред новото световно търговско споразумение

Индия се договори със САЩ по въпроса за хранителните запаси, който от месеци спъваше ключово световно търговско споразумение. Това съобщи днес индийският държавен министър на търговията и промишлеността Нирмала Ситхараман, цитиран от DPA и ТАСС.

Настояването на Индия да запази правото си да складира и субсидира основни хранителни продукти за бедните спъваше преговорите по световното търговско споразумение под егидата на Световната търговска организация (СТО).

САЩ и други страни от организацията бяха по-съсредоточени върху либерализирането на селскостопанската търговия, отбелязва AP.

Двете страни не обявиха подробности по новото споразумение, което ще бъде разгледано от генералния съвет на СТО.

„Изключително сме щастливи, че Индия и САЩ успешно преодоляха различията, свързани с нашите продоволствени запаси, които  отговарят на нуждите ни“, посочи Ситхараман.

„Споразумението ще сложи край на безизходната ситуация, създала се в СТО, и ще отвори пътя за сключване на споразумението за облекчаване на процедурите в търговията“,
допълва Ситхараман.

Според СТО световното търговско споразумение ще увеличи световната търговията с 1 трлн.  долара. Евентуалният провал на преговорите заплашваше да обезсмисли ролята на организацията като форум за преговори след дискусиите, продължили десетилетие, отбелязва AP. 

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още