IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия смени финансовия министър

Нелсон Барбоза, досега министър на планирането, бюджета и управлението и близък съратник на Дилма Русеф, сменя Жоаким Леви

09:48 | 19.12.15 г.
Бразилия смени финансовия министър

Министърът на финансите на Бразилия Жоаким Леви беше сменен на фона на тежките икономически проблеми, пред които е изправена страната, предават световните агенции, като се позовават на комюнике на президентството на страната.

Той ще бъде заменен на поста от Нелсон Барбоза, досега министър на планирането, бюджета и управлението, съобщава БТА.

Леви беше финансов министър на Бразилия само малко повече от една година. От него се очакваше да зададе нов курс на най-голямата икономика в Латинска Америка.

Продължителната политическа криза обаче попречи на мерките за икономии, които Леви настояваше, че са от решаващо значение за съживяването на икономиката. Малко от неговите предложения минаха през Конгреса.

Често Леви влизаше в публични пререкания с президента на страната Дилма Русеф. Слуховете, че той ще подаде оставка, се разпространяваха от месеци.

За разлика от своя предшественик, новият бразилски финансов министър не е смятан за водещ икономист и не е особен привърженик на политиката на бюджетни икономии, но е близък до Русеф.

Икономиката на Бразилия преживява най-тежката си рецесия от четвърт век и се очаква да се свие тази година с над 3,5 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още